Recepty

Vyberte si z 1381 receptů

10 července., 2023
Polévky studené

Studená okurková polévka Tarator

Tradiční bulharská studená okurková polévka Tarator s koprem a ořechy je velmi osvěžující zejména v parném létě. Vyzkoušejte a budete překvapeni, jak umí ochladit. Na polévku Tarator si připravíme: 1 salátovou okurku, 4 stroužky česneku, sůl, 3 lžíce nasekaných vlašských ořechů, 50 ml olivového oleje, trochu čerstvého kopru, 1/2 litru acidofilního mléka Ranko, 1 velký bílý jogurt (380 g – nejlépe také Ranko), trochu citronové šťávy, ředkvičky, kousek okurky, nasekané vlašské ořechy a čerstvý koriandr nebo zelenou petrželku či kopr (na ozdobu).
Číst dále »
0 komentářů
10 července., 2023
Zmrzliny a nanuky

Domácí borůvkové nanuky

250 ml acodofilního mléka, 5 lžic medu, 150 g borůvek, 150 ml smetany ke šlehání
Číst dále »
0 komentářů

Zapečená zelenina s balkánským sýrem

5 ks rajčat, 1 cuketa, 1 lilek, 1 cibule, 1 červená paprika, 1 balení balkánského sýru, olivový olej, sůl, pepř
Číst dále »
1 komentář
7 července., 2023
Předkrmy a lehká jídla

Crostini se sýrem, ořechy a jahodami

Pokud jste někdy ochutnali italskou bruschettu a zachutnala vám, rozhodně vyzkoušejte také crostini. Jedná se o obdobný italský předkrm, ovšem kombinace chutí jsou mnohem rozličnější. Velmi často se připravují například ve sladko-slané verzi s ovocem a sýry – my jsme si vybrali camembert Ranko a jahody. Výborná je ale také například kombinace se sýrem gorgonzola, hruškou, pekanovými ořechy a medem. Na crostini se sýrem, ořechy a jahodami si připravíme: Libovolné pečivo (ideálně ciabattu), zrající měkký sýr (například náš skvělý camembert Ranko), jahodový džem, ořechy (vlašské, pekanové…), trochu olivového oleje a čerstvé jahody na ozdobu.
Číst dále »
0 komentářů
7 července., 2023
Nápoje studené

Letní ovocný punč

1/4 litru vody, 1/2 kg krupicového cukru, šťáva ze 2 citronů, štáva ze 2 limetek, 1 litr bílého vína, 1 dl tuzemáku, letní ovoce (jahody, maliny, ostružiny, borůvky…), 1 citron (na plátky) a led
Číst dále »
0 komentářů
7 července., 2023
Předkrmy a lehká jídla

Kuskus se sušenými rajčaty a sýrem akawi

150 g kuskusu, 1/2 lžičky soli, 4 lžíce olivového oleje, 8 naložených sušených rajčat, 100 g černých oliv, 3 stroužky česneku, 50 g oříšků (piniových nebo burských), 125 g bílého sýra akawi (nejlépe Ranko), čerstvá bazalka na ozdobu (nemusí být)
Číst dále »
0 komentářů
4 července., 2023
Moučníky pečené

Kefírová bublanina s malinami

150 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 200 ml kefíru, 100 g rozpuštěného másla, 3 vejce, 50 g polohrubé mouky, 150 g hladké mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva, 2 hrnky malin
Číst dále »
2 komentáře
4 července., 2023
Moučníky nepečené

Ztracený toast s borůvkami

V misce rozmícháme vejce, která trochu rozředíme mlékem. Na pánvi rozehřejeme máslo s olivovým olejem. Plátek toustového chleba obalíme ve směsi vejce a mléka, na rozpálené pánvi jej opečeme z obou stran dozlatova a pak ještě horké obalíme ve skořicovém cukru. Na každý toust položíme ohřáté borůvky s džemem a ozdobíme ušlehanou smetanou. Ihned podáváme. Poznámka: Ve Francii je tento pokrm nazýván “pain perdu” (ztracený chléb), v anglicky mluvících zemích je pak toto jídlo známé jako “french toast”.
Číst dále »
0 komentářů
4 července., 2023
Moučníky pečené

Borůvkové muffiny

250 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru, 140 g krupicového cukru, špetka soli, 200 ml mléka, 5 g rozpuštěného másla, 3 lžíce oleje, 2 velká vejce, 200 g borůvek
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky