asi 600 g růžičkové kapusty, kousek másla a trochu olivového oleje, 1 větší cibule, 4 stroužky česneku, 1 l zeleninového vývaru (může být i z kostky), sůl, mletý pepř, špetka strouhaného muškátového oříšku, 1 zakysaná smetana
280 g hladké mouky, 80 g cukru moučka, 80 g najemno umletých lískových či vlašských oříšků, 200 g másla, 2 žloutky, trochu nastrouhané citronové kůry z chemicky neošetřeného (bio) citronu, 4 vanilkové cukry a cca 50 g cukru moučka (na obalení hotových rohlíčků)
Plátky chleba opečeme na řepkovém oleji z obou stran dozlatova a poté je osušíme v papírovém ubrousku od přebytečného oleje. Potřeme bůčkovou pomazánkou, ozdobíme čerstvou petrželkou a ihned podáváme.
200 g těstovin (např. špaget), 4 lžíce olivového oleje, 1 cibule, hrst hrášku (klidně i mražený a povolený), 2 stroužky česneku, 60 g vyloupaných pistácií, 100 ml smetany ke šlehání, sůl, mletý pepř, 50 g strouhaného sýra
50 g másla, 30 g sádla, 100 g krupicového cukru, 1 vejce, pomerančová a citronová kůra z chemicky neošetřeného pomeranče a citronu, 220 g hladké mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva, 4 banány, 100 g nasekaných ořechů (např. vlašských)
Tento lahodný vanilkový krém má opravdu všestranné využití. Výborný je například do domácích větrníků, ale také jako náplň do dortů či buchet. Co na něj budeme potřebovat? 3 žloutky, 50 g cukru krupice, špetku soli, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 300 ml mléka a 1 vanilkový lusk