Recepty

Vyberte si z 1395 receptů

9 února., 2024
Zeleninová jídla

Placky z čerstvého zelí

1/2 kg polohrubé mouky, 3 vejce, voda, sůl, 1/2 lžičky drceného kmínu, 300 g čerstvého zelí, 1 mrkev, hrst nasekané zelené petrželky, 1 lžička prášku do pečiva a olej na smažení (vyzkoušejte řepkový olej z COOPu)
Číst dále »
0 komentářů

Skořicové koblížky bez kynutí

1 vejce, 1 lžíce změklého másla, 1/3 šálku cukru, 2 šálky polohrubé mouky, ½ šálku plnotučného mléka, špetka soli, 2 lžičky kypřicího prášku, skořice a moučkový cukr na ozdobení, rostlinný olej na smažení
Číst dále »
0 komentářů

Bramboráky se zakysanou smetanou

800 g brambor, 2 vejce, 80 g hladké mouky, 100 g slaniny, 6 stroužků česneku, sůl, majoránka, mletý pepř, olej na smažení (vyzkoušejte řepkový olej Varoma) a zakysaná smetana (doporučujeme zakysanou smetanu Ranko)
Číst dále »
0 komentářů
9 února., 2024
Zeleninová jídla

Květákové placičky se sýrem

1 středně velký květák, sůl, kmín, 200 g uzeného tvrdého sýra, 5 lžic strouhanky, 5 lžic hladké mouky, pepř, strouhaný muškátový oříšek, 2 stroužky česneku, 3 ks vajec, olej na smažení
Číst dále »
0 komentářů
8 února., 2024
Domácí výrobky

Domácí přepuštěné máslo

Přepuštěnému máslu se říká také ghí. Tento název pochází z indické medicíny, která považuje přepuštěné máslo za elixír zdraví. Ghí totiž prodlužuje život, podporuje mozkovou činnost, zlepšuje paměť a posiluje nervovou soustavu. Co budeme na přípravu domácího přepuštěného másla potřebovat? Jen dvě kostky másla (třeba naší značky Ranko).
Číst dále »
0 komentářů
8 února., 2024
Zeleninová jídla

Květákové kari

Květák očistíme, rozebereme na růžičky a necháme okapat. Brambory oloupeme a pokrájíme na kostičky. Oloupanou a pokrájenou cibuli necháme zesklovatět na olivovém oleji a přidáme k ní prolisovaný česnek. Asi minutu restujeme, poté přidáme květák, brambory, pokrájená rajčata a dále mícháme a smažíme. Posypeme kari kořením, zalijeme vývarem a dusíme asi 10 minut. Mezitím si smícháme bramborový škrob se smetanou a přidáme ke květáku. Dusíme posledních pár minut a odstavíme z ohně. Podle chuti přisolíme a opepříme. Posypeme posekanou petrželkou a podáváme buď samotné nebo s rýží.
Číst dále »
0 komentářů
8 února., 2024
Sladká jídla

Kváskové koblihy

Nenechte se odradit časovou náročností těchto koblih. Čistého času příprava tolik nezabere, ale sličné koblížky potřebují svůj čas, aby byly opravdu vykutálené. Na kváskové koblížky budeme potřebovat: Na kvas: 25 g vlastnoručního kvásku, 20 g cukru, 90 g hladké mouky, 40 g vlažné vody. Na těsto pak: 110 g mléka, 300 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, 60 g cukru, 115 g změklého másla, 3 vejce, 10 g soli, 20 g rumu, 1 vanilkový cukr, kůra z 1 citronu, olej na smažení, moučkový cukr na obalení, náplň dle chuti
Číst dále »
0 komentářů
5 února., 2024
Polévky teplé

Batátová polévka se zázvorem

2 batáty, 2 mrkve, kousek zázvoru, cibule, 3 stroužky česneku, máslo, 1 sýr akawi, 4 dl smetany, voda, sůl, římský kmín
Číst dále »
0 komentářů
5 února., 2024
Moučníky pečené

Banánové muffiny

Vejce utřeme s cukrem, přisypeme polohrubou mouku s kypřicím práškem do pečiva, vanilkovým cukry a troškou soli. Přilijeme mléko s olejem a pečlivě vše promícháme. Do této směsi lehce vmícháme nasekané vlašské ořechy a pokrájené banány. Vzniklé těsto naplníme do formiček (aby nebyly zcela plné, ale zhruba do 3/4 jejich objemu) a vložíme do trouby předehřáté na 170° Celsia. Pečeme asi 20 minut dozlatova – záleží na velikosti formiček. Hotové banánové muffiny podáváme ke kávě nebo čaji. Poznámka: Muffin (čteme mafin) je druh malého pečiva, který tvarově připomíná dortík. Není však tak sladký a většinou nemívá polevu. Muffiny se pečou v tzv. muffinových formičkách či pohárcích, které mohou být kovové či silikonové, jsou pravidelně přehýbané a dávají muffinu jeho správný tvar. Existuje mnoho variant a příchutí muffinů např. borůvkové, čokoládové, malinové, skořicové, banánové, mandlové, citronové, oříškové, jahodové, ale i dýňové, mrkvové, okurkové apod. Muffiny se často jedí k snídani, lze je ale podávat také ke svačině nebo k jiným příležitostem.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky