Recepty

Vyberte si z 1395 receptů

29 března., 2024
Velikonoční pokrmy

Velikonoční bochánek (mazanec)

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme na teplém místě vzejít kvásek. V míse rozmícháme mouku, cukr, vanilkový cukr, máslo a sůl. Zaděláme kváskem, přilijeme žloutky a přidáme citronovou kůru. Vše vymícháme v hladké, tužší těsto.  Přidáme rozinky namočené v tuzemáku (i s tuzemákem) a mandle. Poprášíme moukou a necháme zakryté v teple asi hodinu odpočívat. Pak na plech vytvarujeme jeden velký nebo dva menší bochánky a necháme ještě asi půl hodiny kynout. Před vložením do trouby nahoře bochánek křížem „nastřihneme“ a oblepíme proužky pečicího papíru, aby bochánky vyběhly nahoru a ne do stran. Poté potřeme rozšlehaným vajíčkem (aby měl bochánek zlatavou barvu), posypeme plátky mandlí (popř. ovesnými vločkami) a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Po zapečení (asi po 10 až 15 minutách) proužky odstraníme. Pečeme dalších 30 až 45 minut při 175°C. Po upečení bochánek pocukrujeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.
Číst dále »
0 komentářů

Kopřivová polévka

150 g listů z mladých kopřiv, 1 litr zeleninového vývaru, 1 cibule, 2 lžíce olivového oleje, 1 kelímek zakysané smetana (do polévky) – doporučujeme naši zakysanou smetanu Ranko, 1 žloutek, sůl, čerstvě mletý černý pepř, špetka muškátového oříšku a zakysaná smetana (na ozdobu).
Číst dále »
0 komentářů
29 března., 2024
Moučníky pečené

Velikonoční cupcakes

Malovaná vajíčka, čokoládové figurky, mazanec či beránek, to jsou pochoutky, které se každoročně objevují na svátečních stolech mnoha domácností. Co ale letos překvapit vaše blízké něčím novým? Vyzkoušejte tyto roztomilé jarní dortíky se zaječími oušky! Na velikonoční cupcakes budeme potřebovat: Na těsto: 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek cukru krupice, 2 lžičky prášku do pečiva, špetka soli, 1 hrnek másla, 2 vejce, 200 ml mléka, 100 ml oleje, 2 lžíce bílého jogurtu a 1 vanilkový lusk. Na krém: 250 ml smetany ke šlehání, 100 g mascarpone, 100 g cukru moučka a libovolné potravinářské barvivo. Na ouška pak: bílý fondán popř. marcipán a růžové potravinářské barvivo.
Číst dále »
0 komentářů
29 března., 2024
Moučníky pečené

Velikonoční jidášky

Toto tradiční kynuté pečivo se peklo především na Zelený čtvrtek. Jedná se o sladké bochánky nepravidelného zakrouceného tvaru. Jidášky získaly svůj název po apoštolu Jidášovi, který zradil Ježíše Krista. Za svou zradu se poté oběsil a z tohoto důvodu se poté pečivo překládalo a kroutilo tak, aby symbolizovalo provaz.
Číst dále »
0 komentářů

Špenátové palačinky

cca 1/2 balíčku mraženého špenátového protlaku (170 až 200 g), 2 hrnky mléka (tj. 4 až 5 dl), 2 vejce, asi 200 g polohrubé mouky, trochu soli, mletý pepř, 2 až 3 stroužky česneku, olej na smažení
Číst dále »
0 komentářů
27 března., 2024
Drůbež

Pekingská kachna

Připravit doma pekingskou kachnu není úplně jednoduché, s námi to však zvládnete na jedničku!
Číst dále »
0 komentářů
26 března., 2024
Zeleninová jídla

Muffiny se špenátem a slaninou

200 g mraženého špenátu, 200 g anglické slaniny, 1 lžíce olivového oleje, 270 g hladké mouky, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, 2 vejce, sůl, mletý pepř, 3 bílky
Číst dále »
0 komentářů
26 března., 2024
Zeleninová jídla

Pórkový koláč (quiche)

Těsto: 200 g hladké mouky, 2 až 3 lžíce studené vody, špetka soli, 120 g másla Náplň: 6 pórků, 5 lžic olivového oleje, 200 g kuřecích prsou, 2 dl vývaru, 100 ml smetany, sůl, mletý pepř, špetka muškátového oříšku, 5 vajec
Číst dále »
0 komentářů
26 března., 2024
Bramborové pokrmy

Kopřivové bramboráky

800 g brambor, 1 svazek mladých kopřiv, 2 vejce, 100 g hladké mouky, 5 stroužků česneku, 1 lžička majoránky, sůl, olej na smažení
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky