Recepty

Vyberte si z 1402 receptů

Velikonoční nádivka

10 rohlíků, 300 ml mléka, 2 vejce, 400 g libového uzeného masa, 2 až 4 hrsti čerstvých mladých kopřiv, sůl, pepř, sádlo (na vymazání pekáče) + 2 lžíce sádla (do nádivky), trochu strouhaného muškátového oříšku a 1 kypřicí prášek do pečiva
Číst dále »
18 dubna., 2025
Zeleninová jídla

Pečené ředkvičky

asi 14 větších ředkviček, 3 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, pár snítek čerstvého tymiánu
Číst dále »
18 dubna., 2025
Velikonoční pokrmy

Velikonoční bochánek (mazanec)

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme na teplém místě vzejít kvásek. V míse rozmícháme mouku, cukr, vanilkový cukr, máslo a sůl. Zaděláme kváskem, přilijeme žloutky a přidáme citronovou kůru. Vše vymícháme v hladké, tužší těsto.  Přidáme rozinky namočené v tuzemáku (i s tuzemákem) a mandle. Poprášíme moukou a necháme zakryté v teple asi hodinu odpočívat. Pak na plech vytvarujeme jeden velký nebo dva menší bochánky a necháme ještě asi půl hodiny kynout. Před vložením do trouby nahoře bochánek křížem „nastřihneme“ a oblepíme proužky pečicího papíru, aby bochánky vyběhly nahoru a ne do stran. Poté potřeme rozšlehaným vajíčkem (aby měl bochánek zlatavou barvu), posypeme plátky mandlí (popř. ovesnými vločkami) a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Po zapečení (asi po 10 až 15 minutách) proužky odstraníme. Pečeme dalších 30 až 45 minut při 175°C. Po upečení bochánek pocukrujeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.
Číst dále »
18 dubna., 2025
Moučníky pečené

Velikonoční zajíček

300 g polohrubé mouky, 200 g ovesných vloček, 2 vejce, 1 žloutek, 40 g másla (mírně změklého), 1/2 litru vlažného mléka, 15 g droždí (čerstvého), 1 lžička cukru, 4 lžíce moučkového cukru, 1/2 balíčku vanilkového cukru, strouhaná kůra z poloviny citronu, 1 špetka soli
Číst dále »
18 dubna., 2025
Moučníky pečené

Velikonoční věnec

500 g polohrubé mouky, 80 g cukru, 1 balení sušeného droždí, sůl, 250 ml mléka, 1 vejce, 100 g másla, 200 g mandlí, 100 g rozinek, 2 lžíce medu, 1 lžíce smetany
Číst dále »

Beránek s tvarohem a whisky

Vláčný, chutný a jako bonus – plný bílkovin! Díky trošce whisky má dokonalý šmrnc. Nachystejte si: 230 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, špetku soli, 4 celá vejce, 1 lžičku vanilkové pasty (případně semínka z ½ lusku), 200 g moučkového cukru, 250 g měkkého tvarohu, 2 lžíce whisky (případně můžete nahradit troškou rumového aroma), kůru z 1 citronu a 200 g másla
Číst dále »
18 dubna., 2025
Moučníky pečené

Velikonoční cupcakes

Malovaná vajíčka, čokoládové figurky, mazanec či beránek, to jsou pochoutky, které se každoročně objevují na svátečních stolech mnoha domácností. Co ale letos překvapit vaše blízké něčím novým? Vyzkoušejte tyto roztomilé jarní dortíky se zaječími oušky! Na velikonoční cupcakes budeme potřebovat: Na těsto: 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek cukru krupice, 2 lžičky prášku do pečiva, špetka soli, 1 hrnek másla, 2 vejce, 200 ml mléka, 100 ml oleje, 2 lžíce bílého jogurtu a 1 vanilkový lusk. Na krém: 250 ml smetany ke šlehání, 100 g mascarpone, 100 g cukru moučka a libovolné potravinářské barvivo. Na ouška pak: bílý fondán popř. marcipán a růžové potravinářské barvivo.
Číst dále »

Špenát s vejcem

Čerstvý špenát důkladně omyjeme a listy spaříme v osolené vodě. Na oleji si mezitím zpěníme plátky česneku (na mírném ohni!), přidáme spařený špenát, osolíme, opepříme, zamícháme a přilijeme smetanu. Doprostřed rozklepneme vajíčka a necháme je pod pokličkou “dojít”. Hotový pokrm ihned podáváme.
Číst dále »
17 dubna., 2025
Polévky teplé

Špenátová polévka

1/2 kg čerstvých špenátových listů, 2 lžíce másla, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 1 litr vývaru, 1 kelímek smetany 33% (vyzkoušejte naši smetanu Ranko), sůl, mletý pepř a špetka muškátového oříšku.
Číst dále »

Vyhledávání receptů

Rubriky