Recepty

Vyberte si z 1396 receptů

18 června., 2012
Omáčky a dresinky

Omáčka z oliv a oček

Veškeré suroviny dáme do mixéru a mixujeme, až vznikne jemná kaše. Tuto omáčku podáváme k masovým pečením. Poznámka: Omáčku z oliv a oček vyzkoušejte například s naším pardubickým špízem – recept na něj přinášíme ZDE
Číst dále »
0 komentářů

Kapr na grilu

Kapra vykucháme, omyjeme a očistíme. Zvenku i zevnitř do něj vetřeme trochu soli a hrubě podrceného kmínu. Dovnitř kapra dáme ještě na kolečka nakrájenou cibuli a do zářezů na kůži vložíme plátky pomeranče. Zakapeme olivovým olejem, přelijeme pivem a dáme na 2 hodiny do lednice uležet. Namarinovaného kapra (i s marinádou) přesuneme na dvojitý plát z alobalu a dáme na gril. Grilujeme na středním žáru asi 30 až 40 minut a několikrát jej v této době obrátíme. Na závěr vyndáme z alobalu a ještě chvíli dopečeme nezakryté, aby kapr získal křupavou kůrčičku. Podáváme s čerstvým pečivem a zeleninou podle chuti.
Číst dále »
0 komentářů
5 června., 2012
Vepřové maso

Opečená kielbasa (klobása)

Zatočenou klobásku napíchneme na dvě jehly do kříže (popř. na dvě předem namočené špejle) a položíme na plech vyložený pečicím papírem. Na něm klobásku potřeme marinádou z vinného octa, hrubozrnné hořčice, prolisovaného česneku, olivového oleje a trošky soli s hrubě rozdrceným pepřem a estragonem. Takto připravené dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia a pečeme asi 25 minut. Podáváme například s bramborovou kaší. Poznámka: Kiełbasa znamená vlastně polský ekvivalent pro klobásu. Tato polská klobása z vepřového masa má mnoho variant, z nichž nejznámější je u nás asi zatočený kabanos.
Číst dále »
0 komentářů
4 června., 2012
Moučníky nepečené

Jahodový dezert z mascarpone

Jahody omyjeme a rozkrájíme na poloviny. Jahodový džem smícháme s citronovou šťávou a přelijeme přes jahody. Mezitím si mascarpone vyšleháme spolu s cukrem. Poté přidáme do tuha vyšlehanou smetanu a vmícháme i tvaroh. Malou část této směsi pak smícháme s kakaem (pro výsledný barevný efekt).  Nyní do sklenic vrstvíme a střídáme postupně jahody s džemem, bílý i kakaový krém. Dáme vychladit do ledničky asi na 20 minut. Na závěr vychlazené sklenice ozdobíme čerstvými jahodami, čokoládovými hoblinkami a podle možností i čerstvou meduňkou nebo sušenkami či trubičkami. Poznámka: Čerstvý smetanový sýr mascarpone si můžeme jednoduše a levně vyrobit i doma – recept na něj naleznete ZDE
Číst dále »
1 komentář

Fíkový džem

Fíky omyjeme a nakrájíme nadrobno. Vodu s cukrem svaříme, až vznikne sirup. Do tohoto sirupu přidáme nakrájené fíky společně s citronovou kůrou. Přikryjeme pokličkou a vaříme přibližně 20 minut. Ještě horký fíkový džem plníme do čistých sklenic. Otočené dnem vzhůru necháme vychladnout a skladujeme na temném a chladném místě.
Číst dále »
0 komentářů

Brambory plněné tvarohem a tuňákem

1 kg nových brambor, 1 vanička měkkého tvarohu, 1 konzerva tuňáka (nejlépe kousky v olivovém oleji), 1 menší cibule, sůl, mletý bílý pepř, citron, cherry rajčátka, několik listů zeleného salátu, trochu balzamikového octa
Číst dále »
0 komentářů
10 dubna., 2012
Moučníky pečené

Francouzské Madlenky (piškotové pečivo)

Vejce a oba cukry společně ušleháme do pěny. Poté přidáme mouku s práškem do pečiva, citronovou kůru se šťávou a špetku soli. Vše dobře promícháme a přidáme rozpuštěné máslo. Spojíme v hladké těsto. Formičky na vánoční pracny vymažeme máslem a naplníme do dvou třetin. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C přibližně 12 minut. Po upečení vyklopíme, pocukrujeme moučkovým cukrem a podáváme k čaji nebo kávě. Poznámka: Madlenky jsou francouzské piškotové pečivo, pocházející z Lotrinska. Pravděpodobně se jmenují podle Madeleine Paulmier, která je pekla svrženému polskému králi Stanislavu Leszczynskému. Král Stanislav byl tou dobou v azylu v Paříži u své dcery Marie, jež byla provdána za francouzského krále Ludvíka XV.
Číst dále »
0 komentářů

Kuře s nádivkou

Kuře vykostíme a omyjeme. Nádivku si připravíme následovně: Tvrdší rohlíky nakrájíme na kostičky, vejce rozšleháme s mlékem a přelijeme je přes rohlíky. Na másle si zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme uzeninu a chvíli opékáme. Poté vmícháme utřený česnek a posekané bylinky a vše smícháme s nasáklými rohlíky. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Touto nádivkou kuře naplníme, zašijeme a dáme do pekáčku na plátky slaniny a cibule a zalijeme dvěma hrnky vody. Pečeme v troubě při 190 stupních Celsia asi hodinu a půl. V průběhu pečení podléváme podle potřeby vodou. Podáváme s rýží nebo bramborem.
Číst dále »
0 komentářů

Sladký velikonoční chlebíček

Prosátou mouku společně s cukrem, sodou a solí smícháme. Do středně velké mísy si nalijeme podmáslí, vyklepneme vejce, přidáme olej a vše promícháme. Přisypeme směs s moukou a pořádně spojíme, aby vzniklo hladké těsto. Formu vyložíme papírem na pečení a těsto vlijeme do formy. Poté těsto posypeme celými mandlemi a pečeme 40 až 50 minut při teplotě 180° C. Po upečení necháme zcela vychladnout. Hotový velikonoční chlebíček posypeme moučkovým cukrem a podáváme ke kávě nebo čaji.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky