Recepty

Vyberte si z 1390 receptů

10 dubna., 2012
Moučníky pečené

Francouzské Madlenky (piškotové pečivo)

Vejce a oba cukry společně ušleháme do pěny. Poté přidáme mouku s práškem do pečiva, citronovou kůru se šťávou a špetku soli. Vše dobře promícháme a přidáme rozpuštěné máslo. Spojíme v hladké těsto. Formičky na vánoční pracny vymažeme máslem a naplníme do dvou třetin. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C přibližně 12 minut. Po upečení vyklopíme, pocukrujeme moučkovým cukrem a podáváme k čaji nebo kávě. Poznámka: Madlenky jsou francouzské piškotové pečivo, pocházející z Lotrinska. Pravděpodobně se jmenují podle Madeleine Paulmier, která je pekla svrženému polskému králi Stanislavu Leszczynskému. Král Stanislav byl tou dobou v azylu v Paříži u své dcery Marie, jež byla provdána za francouzského krále Ludvíka XV.
Číst dále »
0 komentářů

Kuře s nádivkou

Kuře vykostíme a omyjeme. Nádivku si připravíme následovně: Tvrdší rohlíky nakrájíme na kostičky, vejce rozšleháme s mlékem a přelijeme je přes rohlíky. Na másle si zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme uzeninu a chvíli opékáme. Poté vmícháme utřený česnek a posekané bylinky a vše smícháme s nasáklými rohlíky. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Touto nádivkou kuře naplníme, zašijeme a dáme do pekáčku na plátky slaniny a cibule a zalijeme dvěma hrnky vody. Pečeme v troubě při 190 stupních Celsia asi hodinu a půl. V průběhu pečení podléváme podle potřeby vodou. Podáváme s rýží nebo bramborem.
Číst dále »
0 komentářů

Sladký velikonoční chlebíček

Prosátou mouku společně s cukrem, sodou a solí smícháme. Do středně velké mísy si nalijeme podmáslí, vyklepneme vejce, přidáme olej a vše promícháme. Přisypeme směs s moukou a pořádně spojíme, aby vzniklo hladké těsto. Formu vyložíme papírem na pečení a těsto vlijeme do formy. Poté těsto posypeme celými mandlemi a pečeme 40 až 50 minut při teplotě 180° C. Po upečení necháme zcela vychladnout. Hotový velikonoční chlebíček posypeme moučkovým cukrem a podáváme ke kávě nebo čaji.
Číst dále »
0 komentářů
21 března., 2012
Domácí výrobky

Domácí majonéza bez vajec

Nejprve si dáme do lednice dobře vychladit olej s mlékem. Vychlazené je přelijeme do vysoké užší nádobky a šleháme ručním tyčovým mixérem. Vyšlehanou majonézu ochutíme solí, octem (nebo citronovou šťávou), mletým pepřem a cukrem. Smícháme s dijonskou hořčicí a můžeme podávat. Poznámka: Do domácí majonézy můžeme přidat i například utřený česnek, nasekanou bazalku nebo jiné bylinky. Můžeme z ní vyrobit i vynikající domácí tatarskou omáčku – recept na ni máme ZDE
Číst dále »
7 komentářů
27 února., 2012
Polévky teplé

Polská dršťková polévka

1 kg drštěk, 3x 2 l vody, 1 cibule, 4 mrkve, 1 malý celer, 2 petržele, 50 g másla, 50 g sádla, 2 lžíce hladké mouky, muškátový oříšek, kousek zázvoru, 3 stroužky česneku, mletý pepř, sůl, majoránka, zelená petrželka na ozdobu
Číst dále »
0 komentářů
23 února., 2012
Přílohy

Hrnkové knedlíky z mikrovlnky

Rohlíky nakrájíme na kostičky a osolíme. Přidáme žloutky, mléko, mouku s práškem do pečiva a podle chuti nasekanou pažitku. Vše zamícháme a jemně vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Vzniklou směs plníme do hodně vymaštěných a strouhankou vysypaných hrníčků asi do dvou třetin. Hrníčky vložíme do mikrovlnky a vaříme 8 až 9 minut. Knedlíky jsou rychlé, dobré a nedají se pokazit.
Číst dále »
0 komentářů

Čajové pečivo s vůní rumu

140 g másla, 100 g práškového cukru, 100 g tekutého medu, 2 žloutky, citronová kůra, mletá pravá vanilka, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 1/2 kg hladké mouky, 4 lžíce rumu
Číst dále »
0 komentářů
2 prosince., 2011
Moučníky pečené

Vánočka s rumovou smetanou

Pokud vám zbyla od Vánoc nějaká vánočka a chtěli byste nějaký neotřelý tip na její servírování, máme pro vás jeden zaručeně lahodný…
Číst dále »
0 komentářů
23 září., 2011
Domácí výrobky

Základní kynuté těsto

Nejprve připravíme kvásek: Do vlažného mléka dáme cukr a rozdrobíme droždí – kvásek je hotový když značně nabude svůj objem. Do mléka dáme olej a máslo, pomalu zahříváme dokud se máslo nerozpustí. Do větší mísy dáme oba druhy mouky, cukr, vanilkový cukr, sůl a nastrouhanou citronovou kůru. K mouce přilijeme vlažné mléko s rozpuštěným tukem a přidáme kvásek a vejce. Měchačkou vypracujeme hladké těsto (pokud je těsto řídké, přidáme zhruba 1 až 2 lžíce mouky, pokud je těsto naopak tuhé, přidáme 1 až 2 lžíce mléka). Těsto v míse poprášíme trochou hladké mouky, zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě asi 15 minut kynout. Z kynutého těsta můžeme připravit koláče, vdolky, koblihy apod. Poznámka: Rady o tom, jak správně a do detailu připravit kynuté těsto se dočtete ZDE
Číst dále »
1 komentář

Vyhledávání receptů

Rubriky