Recepty

Vyberte si z 1396 receptů

Nádivka s krůtím masem a houbami

Plátky krůtího masa osolíme, opepříme a opečeme po obou stranách na rozpáleném oleji. Necháme vychladnout a poté pokrájíme na malé kostičky. Sušené houby zalijeme horkou vodou a necháme nasáknout a změknout. Rohlíky mezitím nakrájíme na kostičky. Oddělíme vaječné žloutky od bílků, přišemž žloutky rozšleháme s mlékem a touto směsí zalijeme pokrájené rohlíky. Namočené pečivo osolíme, opepříme a přidáme prolisovaný česnek a muškátový květ. Vmícháme krůtí maso, namočené pokrájené houby (bez vody) i posekané kopřivy. Ušleháme tuhý sníh z bílků a lehce ho vmícháme do připravené nádivky. Zapékací nádobu dobře vymažeme máslem a rovnoměrně do ní rozprostřeme nádivku. Vložíme do trouby předehřáté na 190°C a upečeme dozlatova. Po upečení a vyklopení ze zapékací misky poklademe plátky másla a ozdobíme čerstvou pažitkou. Nádivku podáváme teplou nebo studenou.
Číst dále »
0 komentářů

Smažený korbačík v těstíčku

Korbačíky vyndáme z obalů a pustíme se do přípravy těstíčka: metlou si rozšleháme vejce, přidáme k němu zakysanou smetanu a hladkou mouku (těstíčko by mělo být hustější, aby nestékalo). Mírně osolíme a opepříme. Nyní do těstíčka postupně ponoříme korbačíky a ihned je smažíme ve větším množství rozpáleného oleje. Osmažené korbačíky necháme chvilku oschnout na papírovém ubrousku a ještě horké podáváme – například s bramborem a čerstvou zeleninou.
Číst dále »
1 komentář

Zapečený kuskus s jablky a ořechy

2 hrnky kuskusu, 3 ks jablek, 2 a 1/2 hrnku jablečného džusu, 2 hrsti ořechů, 3 až 4 lžíce medu, 1 lžička mleté skořice, 1 hrst sušených rozinek
Číst dále »
0 komentářů
20 prosince., 2012
Moučníky pečené

Anglický vánoční pudink

Do dobře ušlehaného vejce přidáme všechny přísady kromě koňaku a dobře umícháme. Celé necháme stát osmnáct hodin v chladu. Poté přidáme koňak a těsto vlijeme do tukem vymazané pudinkové formy. V páře vaříme osm hodin. Pudink lze v chladu skladovat i delší dobu, dokonce se někdy doporučuje připravovat ho až s měsičním předstihem. Poznámka: Vánoční pudink patří spolu s pečeným krocanem a biskupským chlebíčkem k tradičnímu vánočnímu menu v Anglii. Ten, kdo ho vaří, do něj ukrývá stříbrnou minci, která přinese štěstí člověku, jež ji ve své porci najde.
Číst dále »
0 komentářů
17 prosince., 2012

Marcipánové "brambory" ze salka

Prosáté sušené mléko smícháme se salkem, vodou a přidáme mandlové aroma. Hmotu řádně propracujeme. Pokud je hmota moc tuhá, máčíme si ruce ve vodě, je-li řídká, zahušťujeme prosátým moučkovým cukrem nebo sušeným mlékem. Pokud se nám příliš lepí na ruce, můžeme si je potřít olejem. Vzniklou marcipánovou hmotu dáme do ledničky asi na 2 hodiny vychladit. Poté z ní vyválíme malé kuličky, které na závěr obalíme v mleté skořici. Poznámka: Tato falešná marcipánová hmota se dá použít i na potažení dortu nebo na výrobu marcipánových figurek či ozdob.
Číst dále »
0 komentářů
31 října., 2012
Moučníky pečené

Mandlové makrónky

V mixéru si nahrubo rozmixujeme mandle a část jich dáme stranou a necháme na posypání. Ostatní domixujeme najemno a a přimícháme k nim mletou skořici a špetku soli. Poté si v misce našleháme bílky a opatrně a pomalu je smícháme s moučkovým cukrem a mandlovým práškem. Na pečící papír položený na plech uděláme pomocí cukrářského sáčku pěticentimetrová kolečka (pokud cukrářský sáček nemáme, můžeme použít igelitový sáček s ustřihnutou špičkou). Makrónky posypeme připravenými hrubě drcenými mandlemi a necháme ještě ½  hodiny uležet. Pečeme 12 až 15 minut v troubě předehřáté na 160 stupňů. Po upečení necháme vychladnout a opatrně odloupneme z papíru. Polovinu makrónků potřeme džemem nebo nutellou a spojíme dohromady. Necháme ještě chvilku odležet a podáváme nejlépe k čaji.
Číst dále »
0 komentářů
10 října., 2012
Zeleninová jídla

Čekanka zapečená se slaninou a sýrem

4 čekankové puky, 8 silných plátků slaniny, 250 g výrazného sýra (např. kozí camembert nebo sýr gorgonzola), kousek másla
Číst dále »
0 komentářů
13 září., 2012
Houby

Restované žampiony

Žampiony očistíme (podle chuti oloupeme i kloboučky) a překrojíme napůl. Jarní cibulky nakrájíme na kolečka (několik koleček si necháme na ozdobu) a zpěníme je na olivovém oleji spolu s rozpuštěným máslem. Přidáme překrájené žampiony a za stálého míchání restujeme asi 10 minut. Osolíme, opepříme čerstvě mletým barevným pepřem a přidáme rozdrcený hřebíček a špetku tymiánu. Zalijeme bílým vínem a necháme jej téměř vydusit. Stáhneme z plamene, na závěr přidáme citronovou šťávu, posypeme zbylou jarní cibulkou a podáváme s čerstvým pečivem.
Číst dále »
1 komentář
20 srpna., 2012
Domácí výrobky

Domácí popcorn (kukuřičné pukance)

100 g zralé a zcela vysušené pukancové kukuřice (koupíme v obchodech), trochu oleje, kousek másla
Číst dále »
5 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky