Jahody omyjeme a očistíme od stopek. Vložíme je do hrnce, kde je rozmačkáme šťouchadlem na brambory a dáme na 5 minut vařit. Poté přidáme trošku cukru smíchaného s Gelfixem. Vaříme 1 minutu a přidáme zbylý cukr s kyselinou citronovou. Vaříme 5 až 8 minut (podle požadované konzistence) a horký džem plníme do připravených vymytých suchých sklenic (bude jich zhruba šest o obsahu 250 ml). Uzavřeme vysterilizovanými víčky (ta vyvaříme několik minut v horké vodě) a skleničky obrátíme dnem vzhůru. Jahodový džem necháme vychladnout.
Nejprve si uděláme efektní cukrový okraj na sklence: Do jedné misky si dáme citronovou či limetkovou šťávu, do druhé pak krupicový cukr. Vychlazenou sklenici ponoříme po obvodě do citronové nebo limetkové šťávy a hned poté do krupicového cukru. Ozdobené sklenice dáme opět chladit do lednice. Mezitím si do mixeru přesypeme zbylý cukr a přelijeme zbylou citronovou (limetkovou) šťávu. Přidáme jahody, bílý rum a led. Vše důkladně rozmixujeme a opatrně nalijeme do přichystaných sklenic. Ihned podáváme. Poznámka: Daiquiri je koktejl, který obsahuje rum, limetkovou šťávu, cukrový sirup a led. Poprvé ho namíchal kolem r. 1896 americký inženýr Jennings Cox a pojmenoval jej podle kubánského města Daiquiri, v jehož blízkosti se nacházel první lihovar společnosti Bacardi – výrobce kubánského rumu.
Plátky krůtího masa osolíme, opepříme a opečeme po obou stranách na rozpáleném oleji. Necháme vychladnout a poté pokrájíme na malé kostičky. Sušené houby zalijeme horkou vodou a necháme nasáknout a změknout. Rohlíky mezitím nakrájíme na kostičky. Oddělíme vaječné žloutky od bílků, přišemž žloutky rozšleháme s mlékem a touto směsí zalijeme pokrájené rohlíky. Namočené pečivo osolíme, opepříme a přidáme prolisovaný česnek a muškátový květ. Vmícháme krůtí maso, namočené pokrájené houby (bez vody) i posekané kopřivy. Ušleháme tuhý sníh z bílků a lehce ho vmícháme do připravené nádivky. Zapékací nádobu dobře vymažeme máslem a rovnoměrně do ní rozprostřeme nádivku. Vložíme do trouby předehřáté na 190°C a upečeme dozlatova. Po upečení a vyklopení ze zapékací misky poklademe plátky másla a ozdobíme čerstvou pažitkou. Nádivku podáváme teplou nebo studenou.
Korbačíky vyndáme z obalů a pustíme se do přípravy těstíčka: metlou si rozšleháme vejce, přidáme k němu zakysanou smetanu a hladkou mouku (těstíčko by mělo být hustější, aby nestékalo). Mírně osolíme a opepříme. Nyní do těstíčka postupně ponoříme korbačíky a ihned je smažíme ve větším množství rozpáleného oleje. Osmažené korbačíky necháme chvilku oschnout na papírovém ubrousku a ještě horké podáváme – například s bramborem a čerstvou zeleninou.
Do dobře ušlehaného vejce přidáme všechny přísady kromě koňaku a dobře umícháme. Celé necháme stát osmnáct hodin v chladu. Poté přidáme koňak a těsto vlijeme do tukem vymazané pudinkové formy. V páře vaříme osm hodin. Pudink lze v chladu skladovat i delší dobu, dokonce se někdy doporučuje připravovat ho až s měsičním předstihem. Poznámka: Vánoční pudink patří spolu s pečeným krocanem a biskupským chlebíčkem k tradičnímu vánočnímu menu v Anglii. Ten, kdo ho vaří, do něj ukrývá stříbrnou minci, která přinese štěstí člověku, jež ji ve své porci najde.
Prosáté sušené mléko smícháme se salkem, vodou a přidáme mandlové aroma. Hmotu řádně propracujeme. Pokud je hmota moc tuhá, máčíme si ruce ve vodě, je-li řídká, zahušťujeme prosátým moučkovým cukrem nebo sušeným mlékem. Pokud se nám příliš lepí na ruce, můžeme si je potřít olejem. Vzniklou marcipánovou hmotu dáme do ledničky asi na 2 hodiny vychladit. Poté z ní vyválíme malé kuličky, které na závěr obalíme v mleté skořici. Poznámka: Tato falešná marcipánová hmota se dá použít i na potažení dortu nebo na výrobu marcipánových figurek či ozdob.
V mixéru si nahrubo rozmixujeme mandle a část jich dáme stranou a necháme na posypání. Ostatní domixujeme najemno a a přimícháme k nim mletou skořici a špetku soli. Poté si v misce našleháme bílky a opatrně a pomalu je smícháme s moučkovým cukrem a mandlovým práškem. Na pečící papír položený na plech uděláme pomocí cukrářského sáčku pěticentimetrová kolečka (pokud cukrářský sáček nemáme, můžeme použít igelitový sáček s ustřihnutou špičkou). Makrónky posypeme připravenými hrubě drcenými mandlemi a necháme ještě ½ hodiny uležet. Pečeme 12 až 15 minut v troubě předehřáté na 160 stupňů. Po upečení necháme vychladnout a opatrně odloupneme z papíru. Polovinu makrónků potřeme džemem nebo nutellou a spojíme dohromady. Necháme ještě chvilku odležet a podáváme nejlépe k čaji.