Recepty

Vyberte si z 1389 receptů

20 října., 2014
Omáčky a dresinky

Rychlá rajská omáčka

Na olivovém oleji na hluboké pánvi si osmahneme nejprve oloupanou a pokrájenou cibuli a na malou chvíli i oloupaný a pokrájený česnek. Na pánev vyklopíme celý obsah rajčat z plechovky a rozředíme zeleninovým vývarem. Necháme vařit zhruba 5 minut,  poté omáčku rozmixujeme tyčovým mixerem.  Přidáme rajčatové protlaky, dochutíme solí, troškou mleté skořice s cukrem a máme hotovo.
Číst dále »
0 komentářů
20 října., 2014
Bramborové pokrmy

Bramborové noky se sýrovou omáčkou

Uvařené a vychlazené brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Do nastrouhaných brambor si uděláme dolík, do kterého přidáme mouku, žloutky, rozpuštěné máslo a sůl. Vše důkladně promícháme, aby nám vzniklo tuhé bramborové těsto. Hotové těsto rozdělíme na 3 díly a z každého dílu uválíme 1 cm tlustý váleček, který rozkrájíme na malé kousky. V dlaních z těchto kousků tvoříme malé noky, které vložíme do vroucí osolené vody. Vaříme 2 až 3 minuty, dokud noky nevyplavou na povrch. Uvařené noky scedíme. Dále se pustíme do sýrové omáčky: V menším hrnci si ohřejeme smetanu, ve které rozmícháme nahrubo pokrájený eidam. Přidáme utřený česnek a osolíme. Sýrovou omáčku hřejeme tak dlouho, dokud se sýr zcela nerozpustí. Hotovou omáčkou přelijeme bramborové noky, které navrch posypeme nasekanou zelenou petrželkou. Ihned podáváme.
Číst dále »
1 komentář
20 října., 2014
Omáčky a dresinky

Pikantní teplá rajčatová omáčka (Salsa)

Očištěný česnek a cibuli nasekáme nadrobno, chilli papričku zbavíme jádřince. Cibuli i chilli papričku společně orestujeme na rozpáleném olivovém oleji, do kterého po chvíli přidáme omytá a na kostičky nakrájená rajčata a nasekaný česnek. Dusíme zhruba 10 minut (aby rajčata změkla a vytvořila omáčku). Osolíme a opepříme podle chuti. Pikantní rajčatovou omáčku podáváme například k těstovinám, ale výborná je také například ke smaženým cibulovým kroužkům – recept na ně máme ZDE Poznámka: Salsa je španělské označení slova “omáčka” a ve světě je již zaběhlým synonymem pro omáčku na rajčatovém základě, zpravidla pálivou a typickou především pro mexickou kuchyni. Salsa se většinou používá jako dip – tedy k namáčení brambůrků či jiných pochutin. V Latinské Americe existuje mnoho variant této omáčky, kdy jsou rajčata míchána například s mangem, ananasem, kukuřicí či avokádem.
Číst dále »
1 komentář
10 září., 2014
Nápoje studené

Čokoládové martini

Nejprve si na okraji sklenky na martini vytvoříme kakaovou krustu, a to tak, že okraj sklenky namočíme do vody a položíme do kakaa. Do šejkru nebo sklenice s uzávěrem poté nalijeme vodku s kakaovým či čokoládovým likérem a přidáme trochu ledové tříště. Vše důkladně protřepeme a opatrně nalijeme do sklenky (abychom si nepoškodili kakaovou krustu). Na závěr ozdobíme nastrouhanými hoblinkami z čokolády a ihned podáváme.
Číst dále »
0 komentářů
10 září., 2014
Nápoje studené

Čokoládové smoothie (nápoj)

1 banán, 200 ml kokosového mléka (z plechovky), 2 lžíce sirupu Granko, ledová tříšť
Číst dále »
0 komentářů
8 srpna., 2014
Moučníky pečené

Chodské koláče

Nejprve se pustíme do přípravy těsta na koláče: V hrnku si zaděláme kvásek z droždí, jedné lžíce mouky a cukru a trochy teplého mléka. Kvásek necháme v teple vzejít. Do mísy si mezitím nasypeme mouku a v osoleném vlažném mléce rozkvedláme vejce. Vzešlý kvásek dáme k mouce, přilijeme mléko s vejci, přidáme rozpuštěné máslo, najemno nastrouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr a tuzemák. Zpracujeme ve vláčné těsto, které poprášíme moukou, překryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout. Mezitím si můžeme připravit jednotlivé náplně podle chuti a možností: Mletý mák svaříme s mlékem, osladíme ho a zahustíme strouhaným perníkem. Ochutíme vanilkovým cukrem, mletou skořicí a citronovou kůrou. Tvaroh smícháme s vejcem, žloutkem, cukrem a špetkou muškátového květu. Povidla smícháme se všemi druhy cukrů, přidáme tuzemák a ochutíme mletým badyánem. Marmeládu smícháme s moučkovým cukrem a lžící vody. Pro ořechovou náplň svaříme vodu s cukrem, vmícháme ořechy, vanilkový cukr a přidáme tuzemák. Nyní se vrátíme k vykynutému těstu na koláče: Na pomoučněném vále uděláme z těsta 8 bochánků, které rozválíme na kruhy o velikosti plechu. Okraje mírně zvýšíme. Kruhy z těsta přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, kde je ozdobíme cukrářským sáčkem náplněni podle chuti a fantazie. Celé koláče na závěr ozdobíme rozinkami […]
Číst dále »
0 komentářů
21 července., 2014
Mleté maso

Řecký zapékaný pokrm Musaka

2 lilky, sůl, 1 větší cibule, 3 stroužky česneku, 4 lžíce olivového oleje, 700 g mletého masa, 1 svazek zelené petrželky, 700 g sterilovaných rajčat (2 plechovky), 2 lžíce rajčatového protlaku, mletý pepř, 400 g brambor, 50 g hladké mouky, 50 g másla, 1/2 l mléka, 200 g bílého jogurtu, 2 vejce, 4 lžíce strouhaného parmazánu, 3 lžíce strouhanky
Číst dále »
0 komentářů
21 července., 2014
Zavařování a nakládání

Švestkový kompot z loupaných švestek

Švestky omyjeme, odstopkujeme a ponoříme na chvíli do vroucí vody (nejlépe ve spařovacím košíčku nebo cedníku). Jakmile začnou švestky u stopky praskat, vyjmeme je a ostrým nožem sloupneme. Naplníme je do sklenic, proložíme kouskem celé skořice a několika hřebíčky. Zalijeme teplým nálevem z vody a cukru a do každé sklenice před uzavřením přidáme lžíci tuzemáku. Sterilujeme 20 minut při 85°C.
Číst dále »
0 komentářů

Kandované třešně (višně)

Třešně nebo višně opatrně vypeckujeme. Z kůry citronu odřízneme bílou vrstvu a nakrájíme ji na malé kousky. Do hrnce s tlustým dnem nasypeme cukr, nalijeme med a dodáme vodu. Vše svaříme, přihodíme vypeckované třešně s nadrobno pokrájenou citronovou kůrou a odstavíme z ohně. Necháme přes noc v ledničce. Druhý den oddělíme ovoce od šťávy, šťávu opět necháme přejít varem a opět ji nalijeme na třešně (višně). Tak to děláme celý týden. Po týdnu necháme ovoce na sítku okapat a oschnout (šťávu nevyléváme, ale po rozředění vodou pijeme). Hotové kandované třešně či višně používáme při pečení – například do bábovky nebo do vánočního cukroví.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky