Recepty

Vyberte si z 1395 receptů

17 února., 2016

Mexický kotlík s jasmínovou rýži

Na sporáku necháme rozpálit trochu oleje a vhodíme nadrobno nakrájenou cibuli. Když zezlátne, vhodíme na proužky nakrájenou papriku, fazole, ze kterých slijeme vodu, a kukuřici. Popřípadě můžeme také použít mexickou zeleninovou směs. Podlijeme troškou vody, přiklopíme a necháme chvilku dusit, dokud paprika nezměkne. Poté přidáme rajčata nakrájená na větší kousky. Přimícháme protlak a trochu kečupu, dochutíme chilli, solí a pepřem podle chuti. Pokud se nám směs zdá příliš hustá, můžeme přidat trošku vody. Ještě si připravíme jasmínovou rýži. Odměříme si jeden a půl hrnku rýže a pod studenou vodou ji důkladně propláchneme. Vložíme do hrnce se silnějším dnem a přidáme 2 hrnky vody. Můžeme také osolit, ale není to nutné, jasmínová rýže je velmi chutná sama o sobě. Přivedeme k varu, poté stáhneme na nižší plamen a necháme vařit až do té doby, než se všechna voda vsákne a rýže změkne.
Číst dále »
0 komentářů

Kokosová rýže se smaženou cibulkou

Rýži propláchneme a necháme okapat. Do hrnce si nalijeme kokosové mléko s vodou. Přivedeme k varu, osolíme a vhodíme rýži. Vaříme na mírném ohni, dokud není rýže měkká. (V případě potřeby přilijeme trochu vody, ale jen tolik, aby byla v závěru vypařená.) Mezitím si na olivového oleji osmahneme pokrájené jarní cibulky a po chvilce přidáme i plátky oloupaného česneku. Máme-li lístky kari, přidáme je také. Po mírném osmahnutí vmícháme do hotové kokosové rýže a můžeme podávat například k pikantním kuřecím křidélkům Buffalo. Poznámka: Náš recept na pikantní kuřecí křidélka Buffalo najdete ZDE
Číst dále »
0 komentářů

Linecká srdíčka

Na vál si prosejeme hladkou mouku, přidáme moučkový cukr se změklým máslem, žloutky a citronovou kůru. Promneme rukama a vytvoříme těsto, které dáme na chvilku do chladu odpočinout. Na pomoučeném vále si z těsta vyválíme tenký plát a vykrájíme srdíčka. U poloviny z nich vykrojíme druhým vykrajovátkem menší srdíčko uprostřed. Všechna srdíčka poklademe na plech vyložený pečicím papírem. Ten dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia, kde pečeme 8 až 10 minut dozlatova. Po vychladnutí slepujeme srdíčka jahodovou marmeládou nebo džemem. Na závěr srdíčka pocukrujeme vlastnoručně vyrobeným vanilkovým cukrem.
Číst dále »
0 komentářů
9 února., 2016
Nápoje teplé

Mochaccino

Z espressa a vody si nejprve uděláme kávu (buď přímo v presovači nebo překapávanou v kávovaru). Dáme ji do šálku o objemu 250 ml a vmícháme do ní čokoládový sirup. Poté si vyšleháme mléko do pěny a tu přidáme také do hrnku. Poprášíme kakaem a ihned podáváme. Poznámka: Moccacino (čteme mokačíno) je teplý nápoj připravený smícháním čokoládového sirupu s menším množstvím espressa a doplněný obdobným množstvím napěněného mléka nebo šlehačky.
Číst dále »
0 komentářů

Domácí bazalkové ravioly

Na těsto: 1/2 kg hladké mouky, 4 vejce, hrst čerstvé bazalky, 2 lžíce olivového oleje, trochu soli, několik piniových oříšků (nemusí být) Náplň: 3 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 100 g slaniny, 4 stroužky česneku, 300 g mletého masa, 2 rajčata, trochu červeného vína, sůl, mletý pepř, trochu tymiánu
Číst dále »
0 komentářů
2 února., 2016
Pomazánky

Rybí pomazánka ze sardinek a tuňáka

2 plechovky sardinek v oleji (nejlépe olivovém), 1 plechovka tuňáka v oleji (kousky, ne drcený), 2 sýry lučina, 3 lžíce bílého jogurtu, 2 lžíce majonézy, 1 cibule, 1 stroužek česneku, sůl, 1 lžíce dijonské hořčice, zelená petrželka
Číst dále »
0 komentářů
2 února., 2016
Zeleninová jídla

Baby mrkev na sladko

Mrkev dáme do hrnce. Jemně osolíme, přidáme rozinky, sušené meruňky a sušené švestky. Podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Měkkou mrkev dochutíme citronovou šťávou a zjemníme máslem. Podáváme například ke zvěřině s bramborovou kaší.
Číst dále »
0 komentářů

Kuřecí omáčka

V hrnci si zpěňte na oleji cibuli nakrájenou nadrobno a následně vložte na kostičky nakrájená kuřecí prsa. Osolte, opepřete, přidejte koření na grilované kuře a chvíli nechte maso smažit. Přidejte žampiony, bujón a trochu vody a po změknutí masa vodu dolijte. Do omáčky vlijte smetanu na vaření a zahustěte hladkou moukou rozmíchanou ve vodě nebo kupovanou jíškou. Nakonec omáčku dochuťte kořením na grilované kuře, solí a pepřem, popřípadě můžete přidat i další druhy koření dle chuti. Dobře v omáčce vynikne houbové koření. Hotovou kuřecí omáčku podáváme s rýží nebo těstovinami.
Číst dále »
0 komentářů
28 ledna., 2016
Bezmasá jídla

Smažený hermelín

Hermelíny nejprve navlhčíme vodou a obalíme v hladké mouce. Potom je namočíme v rozšlehaném a osoleném vejci a nakonec obalujeme ve strouhance. Smažíme na rozpáleném oleji nebo tuku po obou stranách dozlatova. Po osmažení položíme na savý ubrousek, abychom odstranili přebytečný tuk. Podle možností ozdobíme čerstvou bazalkou a podáváme s vařenými brambory a brusinkovým džemem. Poznámka: Recept na náš brusinkový džem naleznete ZDE
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky