Pokud si v teplém počasí rádi dopřejete vychlazenou ledovou kávu, ale nejste příliš velkými milovníky kávy se zmrzlinou, frappé pro vás bude tím pravým!
Chcete-li vyzkoušet nějaký pokrm, ve kterém figuruje liči a kuřecí maso, ale zároveň se nechcete pouštět do žádného složitého „vyvařování“, je tento recept vhodný právě pro vás.
Tvaroh si nahrubo nastrouháme, osolíme, přidáme mletou sladkou papriku a kmín. Řádně promícháme a dáme do alobalu. Ten vložíme do mísy, kterou zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo (na okno v létě, na topení v zimě). Necháme jej zde ležet asi čtyři dny a denně (!) jej promícháváme. Připravenost poznáme tak, že takto uleželý tvaroh by měl skoro “téci”. Poté si v hrnci rozpálíme máslo, tvaroh na něj vyklopíme a uvedeme téměř k varu. Plamen vypneme, vmícháme žloutek a sýr mícháme do zhoustnutí. Podle chuti ještě případně dosolíme a přelijeme do porcelánové mísy. Domácí sýr necháme ztuhnout v ledničce a podáváme jej se zeleninou a čerstvým chlebem.
Nejprve si uvaříme čaj – zalitím sáčků horkou vodou. Necháme louhovat asi 10 minut, poté osladíme medem, zamícháme a dáme vychladit do ledničky. Do vychlazeného čaje vhodíme čerstvé či mražené lesní plody a doplníme ledem. Ihned podáváme.
Nálevový sáček zalijeme vařicí vodou a po 10 minutách vyluhování sáček vyjmeme. Ihned podáváme. Připravujeme vždy čerstvý šálek. Poznámka: Tento čaj obsahuje smetanku lékařskou, mátu peprnou a skořici, které podporují trávení, dále pak kopřivu, vřes a zelený čaj podporující vylučování.
Z chleba odřízneme vrchní část a bochníček vydlabeme. Guláš ohřejeme a přendáme jej místo vydlabané střídky. Ozdobíme trochou zakysané smetany a nasekané jarní cibulky a guláš v chlebu ihned podáváme.
Instantní granulovaný citronový nápoj zalijeme studenou vodou a mícháme, dokud se granule nerozpustí. Poté do nápoje přidáme omytý a na tenká kolečka pokrájený citron. Do skleniček vhodíme kostky ledu a ledový čaj (i s citrony) na ně nalijeme. Ihned podáváme.
Do vroucí vody vhodíme sáčky s čajem a celou skořici. Necháme asi 10 minut louhovat. Poté přelijeme do hrnků a podle možností doplníme o čerstvé jahody. Ihned podáváme.