Karamel všichni známe, ale vyzkoušeli jste už někdy chuť slaného karamelu? Sůl karamel krásné zvýrazní a dodá opravdu netradiční kulinářský zážitek. Na slaný karamel si připravíme: 1 hrnek krystalového cukru, 6 lžic vody, 1 lžičku vanilkového extraktu, 1 hrnek smetany ke šlehání a 1 lžičku mořské soli.
1 vejce, 70 g másla, 70 g krupicového cukru, 150 ml mléka, 200 g polohrubé mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva, 10 g holandského kakaa, 20 g kvalitní čokolády, čokoládová poleva (může být hotová), pendrekové tyčinky z lékořice, čokoládové “knoflíky” (popř. tmavé lentilky), kuličky na dekoraci (prodává např. společnost Dr. Oetker), kousek čokolády
Olomoucké tvarůžky nakrájíme na kousky, cibuli s česnekem oloupeme a rovněž pokrájíme na kousky. Chilli papričku se zelenou petrželkou nasekáme. Vše nandáme do sklenice a zalijeme olejem. Necháme proležet asi 2 dny v ledničce. Podáváme s čerstvým chlebem a pivem.