Recepty

Vyberte si z 1391 receptů

2 ledna., 2017
Mleté maso

Švédské masové kuličky s omáčkou

Masové kuličky: 1/2 kg směsi mletého vepřového a hovězího masa, 3 stroužky česneku, 1 středně velká cibule, 5 malých vařených brambor, sůl a pepř, trochu hladké mouky, olej na smažení Omáčka: 1 lžíce másla, 1 lžíce olivového oleje, 2 lžíce hladké mouky, 300 ml smetany na vaření, 250 ml horkého hovězího vývaru, muškátový oříšek Příloha: bramborová kaše a nakládané brusinky nebo brusinkový džem
Číst dále »
0 komentářů
2 ledna., 2017

Palačinkové wrapy

Těsto na palačinkový wrap: Nejdříve si v 1/2 mléka rozkvrdláme mouku, vejce a sůl. Poté přidáme i druhou polovinu mléka a důkladně promícháme. Na pánev si dáme olej a pečeme klasické palačinky. Tuňákový wrap: Na upečenou palačinku vložíme ledový salát, rajče a tuňáka. Na tuňáka poskládáme nakolečka nakrájenou cibuli, osolíme a zakápneme citronem. Rolujeme do rolky (wrapu). A můžeme podávat. Kuřecí wrap: Kuřecí řízky si nakrájíme na nudličky, Posypeme je oblíbeným kořením, osolíme a osmažíme na pánvičce. Zeleninu očistíme a nakrájíme také na nudličky. Vše vložíme rovnoměrně na palačinku a navrch dáme lžíci zakysané smetany. Opět srolujeme do wrapu. Wrap nasladko: Tvaroh smícháme s cukrem, rozinkami a rumem. Směsí pomažeme palačinky a srolujeme. Navrch jako ozdobu můžeme dát lžíci šlehačky, nebo oblíbené marmelády.
Číst dále »
0 komentářů
30 prosince., 2016
Ryby a mořské plody

Lososová terina (paštika)

Nejprve si kouskem másla (asi 10 g) vymastíme formu na terinu. Lososové filety omyjeme, osušíme a nakrájíme na kousky. Na zbylém másle (asi 20 g) si osmahneme oloupanou a pokrájenou cibuli. Necháme ji vychladnout a smícháme s kostkami lososa, pokrájenou střítkou bílého chleba, vejcem, solí, bílým pepřem, směsí na ryby a nasekaným koprem. Přilijeme smetanu a dáme na 30 minut ztuhnout do mrazáku. Poté vychlazené přísady rozmixujeme (až na několik kousků lososa, které necháme v kostkách) a nalijeme do formy na terinu. Vhodíme i schované kousky lososa. Mezitím si předehřejeme troubu na 180 °C. Formu s terinou vložíme do pekáče naplněného horkou vodou (voda by měla dosahovat asi do dvou třetin). Pekáč s formou dáme do trouby a necháme péci (vařit) zhruba 45 minut. Poté terinu vyndáme (v případě potřeby slijeme tuk) a necháme vychladnout a posléze i vychladit v lednici. Vyklopíme z formy, ozdobíme snítkem kopru a podáváme s čerstvým pečivem.
Číst dále »
0 komentářů
30 prosince., 2016
Předkrmy a lehká jídla

Jednohubky se sardelovými očky

bílý nebo tmavý rohlík, pomazánkové, nebo normální máslo, kyselé okurky, sardelová očka
Číst dále »
0 komentářů

Bramborový salát se zakysanou smetanou

650 g brambor, 2 červené cibule, 1/2 salátové okurky, 1 kelímek zakysané smetany Ranko, vinný ocet, cukr, sůl, mletý pepř, 2 lžíce olivového oleje, 2 kvalitní párky, čerstvá zelená pažitka
Číst dále »
0 komentářů
20 prosince., 2016
Omáčky a dresinky

Dipy k masu

Postup: Domácí majonéza: Žloutky si vyklepeme do vysoké nádoby, přidáme hořčici, zalijeme olejem a zakápneme citronovou šťávou. Ponoříme tyčový mixér a pomalu šleháme, dokud hmota není tuhá. Ochutíme solí a pepřem. Okurkový dip: Okurku si nastrouháme na co nejjemnější kousky a vymačkáme z ní přebytečnou vodu. Přidáme jogurt a ochutíme olejem, solí a pepřem. Dle chuti zakápneme citronem. Domácí tatarka: Nejdříve si připravíme majonézu dle předchozího návodu. Okurku a cibulku si nakrájíme najemno a přidáme k majonéze. Ochutíme solí a pepřem. Česnekovo-mandarinkový dip: Prolisujeme si česnek a mandarinku nakrájíme na co nejmenší kousky. Zalijeme zakysanou smetanou a ochutíme solí, pepřem. Hořčično-medová omáčka: Hořčici smícháme s medem a ochutíme solí a pepřem. Nakonec přidáme najemno nasekanou petrželku.
Číst dále »
0 komentářů

Medové kloboučky s kokosem

Uvaříme hustý sirup z medu, cukru a trošky vody. Přisypeme kokosovou moučku a tvarujeme kloboučky – zhruba půlkuličky. Ty nejprve obalíme v kakau a poté v kokosové moučce. Necháme volně usušit na podnose.
Číst dále »
0 komentářů
16 prosince., 2016
Nápoje studené

Domácí karamelovo-mandlový likér

Máte rádi sladké likéry, které příjemně zahřejí nejen o Vánocích? Vyrobte si vlastní chutný nápoj, který můžete upíjet sami, nebo jej darovat svým blízkým.
Číst dále »
0 komentářů
15 prosince., 2016
Předkrmy a lehká jídla

Bramborový dortík plněný zeleninou a tuňákem

4 brambory, 1 lžíce másla, 1 cibule, 5 stroužků česneku, sterilovaný hrášek s karotkou, chilli paprička, trochu mléka
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky