Recepty

Vyberte si z 1384 receptů

11 června., 2018
Zeleninová jídla

Zapékaný květák s bešamelem

Květák očistíme od košťálu a listů, omyjeme a dáme ho vařit do osolené vody na asi 8 minut. Mezitím si začneme připravovat bešamelovou omáčku: V hrnci rozehřejme máslo a do něj za stálého míchání přidáváme prosátou hladkou mouku. Vytvoříme světlou jíšku, kterou zředíme mlékem. Rozšleháme dohladka metličkou a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí (bude to trvat asi 15 minut). Předvařený květák mezitím vyjmeme z vody, necháme okapat a vychladnout. Poté si jej rozdělíme na větší růžičky, které naskládáme do máslem vymazaného pekáčku. Bešamelovou omáčku ještě dochutíme solí, strouhaným muškátovým oříškem a bílým pepřem a přelijeme ji přes připravený květák. Pekáček vložíme do předem vyhřáté trouby na 200°C , kde necháme zapéct zhruba 15 až 20 minut. Nakonec již jen posypeme nasekanou čerstvou petrželkou a podáváme.
Číst dále »
0 komentářů
8 června., 2018
Polévky teplé

Lososová polévka Lohikeitto

Slyšeli jste už o polévce lohikeitto? Tato lososová polévka pochází z Finska a je jakousi kombinací bramboračky a rybího vývaru. A jakkoliv se to může zdát nesourodé, chutě báječně ladí a polévku si jistě zamilujete.
Číst dále »
0 komentářů
4 června., 2018
Nápoje studené

Domácí Sangria (nápoj)

1 litr červeného vína, ovoce dle chuti a sezóny (pomeranč, grep, mandarinka, limetka, citron, meloun, ananas, nektarinka, hruška, švestky, pevné jahody, třešně, višně, borůvky apod.), 4 až 8 lžic krystalového cukru, ledové kostky
Číst dále »
1 komentář

Chřestový koláč

10 ks bílého nebo zeleného chřestu (popř. kombinace obou), 1 balení listového těsta (vyzkoušejte naše mražené listové těsto Dle Gusta), asi 50 g listového špenátu, 200 g šunky, 150 g tvrdého sýra (např. eidam, gouda či ementál), 250 ml smetany (doporučujeme naši smetanu Ranko), 2 vejce
Číst dále »
0 komentářů
31 května., 2018
Předkrmy a lehká jídla

Chřestové rolky se šunkou

Bílý chřest oloupeme od hlavičky směrem dolů a vložíme do osolené vroucí vody, do které přidáme plátek másla a plátek citronu. Chřest vaříme zhruba 10 až 12 minut (podle velikosti). Poté ho opatrně slijeme a ještě horký zabalíme do plátků šunky (můžeme dávat více kusů chřestu do jedné rolky – záleží na velikosti chřestu i pokrájené šunky). Vzniklé rolky svážeme jarní cibulkou, posypeme nasekanou pažitkou a petrželkou a ihned podáváme. Jako přílohu volíme například čerstvé pečivo.
Číst dále »
0 komentářů
24 května., 2018
Grilované pochoutky

Vepřová panenka v hořčici a středomořská salsa

Panenky nejdříve dobře odblaňte, poté je omyjte, osušte, mírně osolte a opepřete. Na marinádu smíchejte med, hořčici a olivový olej, poměr zvolte podle chuti. Nakonec vmíchejte otrhané lístky tymiánu a ingredience dobře prošlehejte. K marinování můžete použít igelitový sáček: vlijte marinádu, přidejte maso, zauzlujte, vše důkladně promněte a nechte v lednici přes noc. Pokud chcete grilovat okamžitě, postačí k marinování 1 hodina. Před grilováním vyjměte panenky z lednice a nechejte dojít do pokojové teploty. Přebytek marinády otřete, aby se nepřipalovala. Grilujte na roštu 10–15 minut dle velikosti masa. Po dobu grilování panenky postupně obracejte a potírejte zbylou marinádou. Hotové panenky můžete před podáváním mírně dosolit. Podávejte nakrájené přes vlákno na šikmé řezy. Doplňte zeleninovým salátem nebo se středomořskou salsou. Středomořská salsa Rajčata a cibuli nakrájejte na malé kousky. Lístky petrželky nasekejte nadrobno, stejně i chilli papričky, olivy nasekejte nahrubo. Vše vložte do větší mísy, přidejte citronovou šťávu, olivový olej a podle chuti osolte a opepřete. Nechejte chvíli v chladu odležet, aby se všechny ingredience řádně prolnuly. TIP: Před krájením a podáváním nechte maso chvíli odležet, zvláště v případě, grilujete-li větší kusy masa. Servírujte s nápoji Coca-Cola.
Číst dále »
0 komentářů
22 května., 2018
Hovězí maso

Hovězí guláš s kávovinou

500 g hovězího masa, 3 lžíce oleje, 3 cibule, 100 g slaniny, 3 stroužky česneku, 2 zelené papriky, 2 rajčata, 2 lžičky sladké mleté papriky, 1/2 l hovězího vývaru (nebo vody), 2 lžíce bezkofeinové směsi, 2 lžíce rajského protlaku, sůl, mletý pepř
Číst dále »
0 komentářů
17 května., 2018
Pomazánky

Avokádová pomazánka

1 zralé avokádo, 2 kelímky sýra žervé (doporučujeme naše žervé Ranko COOP), 1 lžíce zakysané smetany, 1 stroužek česneku, šťáva z 1 limetky (popř. citronu), sůl, mletý pepř
Číst dále »
0 komentářů
11 května., 2018
Moučníky nepečené

Čokoládová pěna

200 g čokolády (s vysokým podílem kakaa – asi 70%), 2 lžíce másla, 3 lžíce tuzemáku, 2 vejce (bílek a žloutek zvlášť), 30 g krupicového cukru, čerstvé ovoce na ozdobu (např. jahody)
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky