6 zralých hrušek, trochu citronové šťávy, 100 g krupicového cukru, 2 vejce, špetka soli, 150 g hladké mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva, ½ hrnku mléka, 3 lžíce oleje, trochu hrubé mouky (na vysypání formy), kousek másla (na vymazání formy) + 80 g másla (na přelití koláče), trochu tuzemáku, 3 lžíce cukru
Papriky omyjeme, rozpůlíme a odstraníme jadérka. Poté je pokrájíme na kousky. Cibuli očistíme a pokrájíme na kolečka, česnek očistíme a pokrájíme na plátky. Papriky klademe do sklenic, kde je prokládáme kolečky cibule a plátky česneku. Podle chuti přidáme i čerstvou bazalku. Do každé sklenice přidáme na špičku nože Pomůcky ke konzervování. Vodu svaříme s octem, cukrem a solí a vařící nálev nalijeme na papriky. Do každé sklenice přidáme jednu lžíci olivového oleje. Sklenice uzavřeme, trochu s nimi zatřeseme, postavíme na pečicí plech naplněný do výšky 2 cm horkou vodou a vložíme do spodní poloviny předehřáté trouby (elektrická trouba: 95 °C, plynová trouba: stupeň 1). Pečeme (zavařujeme) 70 minut.
Sýr necháme okapat (to v případě mozzarelly) a poté si ho nakrájíme na asi prst silné a dlouhé hranolky či válečky. Osolíme je a obalíme v mouce smíchané s trošku mletého barevného pepře, v rozšlehaných vejcích a na závěr ve strouhance. Smažíme je dozlatova na rozehřátém oleji. Podáváme k nim například rajčatovou omáčku (salsu). Poznámka: Náš recept na pikantní rajčatovou omáčku (salsu) přinášíme ZDE