Recepty

Vyberte si z 1395 receptů

Papriky plněné kuskusem

200 g kuskusu, 1 lžička soli, 4 lžíce olivového oleje, 2 až 3 jarní cibulky, asi 5 malých žampionů, 2 červené papriky, 2 žluté papriky, 100 g sušených rajčat nakládaných v oleji, 100 g černých oliv, pažitka, 150 g sýra feta, trochu citronové šťávy, piniové či jiné oříšky (nemusí být)
Číst dále »
0 komentářů
26 srpna., 2019
Nápoje studené

Nektarinkovo-melounové smoothie (nápoj)

1 nektarinka, kousek melounu bez pecek, 1 kelímek bílého smetanového jogurtu, 1 lžíce tekutého medu, trochu citronové šťávy, kostky ledu
Číst dále »
0 komentářů

Smažený banán v těstíčku

3 ks pevného banánu, 150 g hladké mouky, 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, 2 lžíce cukru, 250 ml mléka, 1 vejce, olej
Číst dále »
0 komentářů
5 srpna., 2019
Bezmasá jídla

Plněné papriky zapečené s nivou

Papriky omyjeme, zbavíme jader a rozkrojíme napůl. Rýži uvařenou podle návodu, necháme vychladnou a přidáme k ní dozlatova opečenou cibulku a nastrouhaný eidam. Osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Paprikové lusky si na 15 minut vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme cca 15 minut. Poté je vyndáme a plníme rýžovou směsí. Vše na závěr posypeme nastrouhanou nivou a zakápneme olivovým olejem. Vložíme do trouby a pečeme dalším 15 minut na 180 stupňů.
Číst dále »
0 komentářů
31 července., 2019
Zavařování a nakládání

Rybíz jako brusinky

2 kg rybízu (nemusí být jen červený, může být červený + černý rybíz dohromady), 2 lžíce mleté skořice, 2 lžíce citronové kůry z chemicky nešetřeného (bio) citronu, asi 3 ks hřebíčku, 200 g krystalového cukru, 1/4 l tuzemáku
Číst dále »
1 komentář
9 července., 2019
Ryby a mořské plody

Zapečená treska s bylinkovou krustou, bramborové noky

Zapečená treska s bylinkovou krustou: Filety osolíme a posypeme provensálským kořením. Vložíme na pánev a zprudka osmažíme z každé strany (maximálně 1 minutu na každé straně). Strouhanku smícháme s prolisovaným česnekem, čerstvě pokrájenou petrželkou, solí a zakápneme citronem. Směs rovnoměrně pokládáme na osmažené filety a vložíme na pekáč. Zapékáme při 180 stupních zhruba 15 minut, dokud není krusta dozlatova upečená. Bramborové noky: Brambory uvaříme ve slupce a necháme trochu vychladnout. Oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme vejce mouku a sůl. Důkladně proděláme těsto tak, aby se nám nelepilo ruce. Pokud se lepí, přidáme ještě trochu polohrubé mouky. Z těsta modelujeme malé nočky o velikosti cca 3 cm, které vkládáme do vroucí, osolené vody. Až noky vyplavou navrch, jsou hotové. Vyndáme, a servírujeme k tresce.
Číst dále »
0 komentářů

Grilovaný pstruh na citronech a grilované zeleninové špízy

Pstruhy dobře omyjte a osušte. Jelikož je pstruh již vykuchaný, má na břiše řez. Od tohoto řezu udělejte kolmo k páteři z každé strany 5 menších zářezů hlubokých nejvýše 0,3 cm, aby se pstruh dobře opékal. Potřete rybu z obou stran olivovým olejem, osolte a opepřete. Citrony omyjte teplou vodou. Jeden nakrájejte na kolečka a z druhého nastrouhejte kůru. Petrželku nasekejte na menší kousky. Kolečka citronu vkládejte do jednotlivých zářezů (pouze z jedné strany) a přidejte do nich i trochu nasekané petrželky. Z druhé strany vyplňte zářezy pouze petrželkou. Do břišní dutiny vložte zbytky petrželky a citronových koleček. Pečte na grilu dle velikosti ryby asi 7 minut z každé strany. Těsně před otočením rybu podle chuti ještě posypte citronovou kůrou a chilli kořením. Při podávání poklaďte plátky másla. Podávat můžete s bagetou, kváskovým chlebem, bílým jogurtem s citronovou kůrou a koprem. Výborně se hodí také grilované zeleninové špízy. Grilované zeleninové špízy Namočte 4 dřevěné špejle na 30 minut do studené vody, aby se na grilu nepřipalovaly. Na marinádu prošlehejte med, hořčici a olej, osolte a opepřete. Zeleninu napíchejte střídavě na špejle a potřete připravenou omáčkou. Grilujte na mřížce, postupně otáčejte a potírejte zbylou marinádou. Tip: Dřevěné špejle na špízy před použitím […]
Číst dále »
0 komentářů
3 července., 2019

Kuřecí paličky s medem na grilu a rozpečená bageta

Kuřecí paličky omyjte a dobře osušte. Ochuťte je solí, potřete olejem a nechejte odležet dvě hodiny. Mezitím připravte omáčku na potírání z prolisovaného česneku, olivového oleje, hořčice, medu, soli, pepře a případně i bylinek. Z citronu vymačkejte šťávu a polovinu jí vmíchejte do omáčky. Paličky grilujte na přímém žáru pod poklopem 10 minut, během grilování obraťte. Pak paličky přesuňte nad nepřímý žár, potřete omáčkou a grilujte dalších 10–15 minut. Během grilování paličky obracejte a potírejte omáčkou. Hotové paličky přesuňte na plát alobalu, pokapejte zbylou citronovou šťávou a zaviňte do alobalu. Nechejte krátkou chvíli odležet. K paličkám podávejte rozpečené bagety. Rozpečené bagety: Do baget postupně nakrojte zářezy hluboké asi 1 cm, krájejte opatrně, abyste bagety nepřekrojili. Oloupaný česnek prolisujte a utřete s povoleným máslem, nastrouhanou citronovou kůrou, solí a černým pepřem. Touto směsí hustě potřete zářezy na bagetách. Bagety jednotlivě uzavřete do olejem potřeného alobalu a na střední teplotě grilu opékejte asi 5 minut. Bagety podávejte teplé, výborně ale chutnají i zastudena. TIP: Aby maso bylo křehké, předejte do marinády něco kyselého, například pár kapek citronu nebo trochu hořčice. Nasládlou chuť paliček skvěle doplní vychlazená Coca-Cola Zero.
Číst dále »
0 komentářů
3 července., 2019
Grilované pochoutky

Grilované ovocné špízy s limetkovým žervé

ovoce dle chuti, 4 lžíce tmavého rumu, 1 lžička šťávy z limetky, 1 lžíce mletého nového koření, 4 lžíce třtinového cukru, 60 g smetanového sýru žervé, 1/2 lžičky jemně nastrouhané kůry z citronu, 1 lžíce moučkového cukru
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky