Recepty

Vyberte si z 1384 receptů

5 srpna., 2019
Bezmasá jídla

Plněné papriky zapečené s nivou

Papriky omyjeme, zbavíme jader a rozkrojíme napůl. Rýži uvařenou podle návodu, necháme vychladnou a přidáme k ní dozlatova opečenou cibulku a nastrouhaný eidam. Osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Paprikové lusky si na 15 minut vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme cca 15 minut. Poté je vyndáme a plníme rýžovou směsí. Vše na závěr posypeme nastrouhanou nivou a zakápneme olivovým olejem. Vložíme do trouby a pečeme dalším 15 minut na 180 stupňů.
Číst dále »
0 komentářů
31 července., 2019
Zavařování a nakládání

Rybíz jako brusinky

2 kg rybízu (nemusí být jen červený, může být červený + černý rybíz dohromady), 2 lžíce mleté skořice, 2 lžíce citronové kůry z chemicky nešetřeného (bio) citronu, asi 3 ks hřebíčku, 200 g krystalového cukru, 1/4 l tuzemáku
Číst dále »
1 komentář
9 července., 2019
Ryby a mořské plody

Zapečená treska s bylinkovou krustou, bramborové noky

Zapečená treska s bylinkovou krustou: Filety osolíme a posypeme provensálským kořením. Vložíme na pánev a zprudka osmažíme z každé strany (maximálně 1 minutu na každé straně). Strouhanku smícháme s prolisovaným česnekem, čerstvě pokrájenou petrželkou, solí a zakápneme citronem. Směs rovnoměrně pokládáme na osmažené filety a vložíme na pekáč. Zapékáme při 180 stupních zhruba 15 minut, dokud není krusta dozlatova upečená. Bramborové noky: Brambory uvaříme ve slupce a necháme trochu vychladnout. Oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme vejce mouku a sůl. Důkladně proděláme těsto tak, aby se nám nelepilo ruce. Pokud se lepí, přidáme ještě trochu polohrubé mouky. Z těsta modelujeme malé nočky o velikosti cca 3 cm, které vkládáme do vroucí, osolené vody. Až noky vyplavou navrch, jsou hotové. Vyndáme, a servírujeme k tresce.
Číst dále »
0 komentářů

Grilovaný pstruh na citronech a grilované zeleninové špízy

Pstruhy dobře omyjte a osušte. Jelikož je pstruh již vykuchaný, má na břiše řez. Od tohoto řezu udělejte kolmo k páteři z každé strany 5 menších zářezů hlubokých nejvýše 0,3 cm, aby se pstruh dobře opékal. Potřete rybu z obou stran olivovým olejem, osolte a opepřete. Citrony omyjte teplou vodou. Jeden nakrájejte na kolečka a z druhého nastrouhejte kůru. Petrželku nasekejte na menší kousky. Kolečka citronu vkládejte do jednotlivých zářezů (pouze z jedné strany) a přidejte do nich i trochu nasekané petrželky. Z druhé strany vyplňte zářezy pouze petrželkou. Do břišní dutiny vložte zbytky petrželky a citronových koleček. Pečte na grilu dle velikosti ryby asi 7 minut z každé strany. Těsně před otočením rybu podle chuti ještě posypte citronovou kůrou a chilli kořením. Při podávání poklaďte plátky másla. Podávat můžete s bagetou, kváskovým chlebem, bílým jogurtem s citronovou kůrou a koprem. Výborně se hodí také grilované zeleninové špízy. Grilované zeleninové špízy Namočte 4 dřevěné špejle na 30 minut do studené vody, aby se na grilu nepřipalovaly. Na marinádu prošlehejte med, hořčici a olej, osolte a opepřete. Zeleninu napíchejte střídavě na špejle a potřete připravenou omáčkou. Grilujte na mřížce, postupně otáčejte a potírejte zbylou marinádou. Tip: Dřevěné špejle na špízy před použitím […]
Číst dále »
0 komentářů
3 července., 2019

Kuřecí paličky s medem na grilu a rozpečená bageta

Kuřecí paličky omyjte a dobře osušte. Ochuťte je solí, potřete olejem a nechejte odležet dvě hodiny. Mezitím připravte omáčku na potírání z prolisovaného česneku, olivového oleje, hořčice, medu, soli, pepře a případně i bylinek. Z citronu vymačkejte šťávu a polovinu jí vmíchejte do omáčky. Paličky grilujte na přímém žáru pod poklopem 10 minut, během grilování obraťte. Pak paličky přesuňte nad nepřímý žár, potřete omáčkou a grilujte dalších 10–15 minut. Během grilování paličky obracejte a potírejte omáčkou. Hotové paličky přesuňte na plát alobalu, pokapejte zbylou citronovou šťávou a zaviňte do alobalu. Nechejte krátkou chvíli odležet. K paličkám podávejte rozpečené bagety. Rozpečené bagety: Do baget postupně nakrojte zářezy hluboké asi 1 cm, krájejte opatrně, abyste bagety nepřekrojili. Oloupaný česnek prolisujte a utřete s povoleným máslem, nastrouhanou citronovou kůrou, solí a černým pepřem. Touto směsí hustě potřete zářezy na bagetách. Bagety jednotlivě uzavřete do olejem potřeného alobalu a na střední teplotě grilu opékejte asi 5 minut. Bagety podávejte teplé, výborně ale chutnají i zastudena. TIP: Aby maso bylo křehké, předejte do marinády něco kyselého, například pár kapek citronu nebo trochu hořčice. Nasládlou chuť paliček skvěle doplní vychlazená Coca-Cola Zero.
Číst dále »
0 komentářů
3 července., 2019
Grilované pochoutky

Grilované ovocné špízy s limetkovým žervé

ovoce dle chuti, 4 lžíce tmavého rumu, 1 lžička šťávy z limetky, 1 lžíce mletého nového koření, 4 lžíce třtinového cukru, 60 g smetanového sýru žervé, 1/2 lžičky jemně nastrouhané kůry z citronu, 1 lžíce moučkového cukru
Číst dále »
0 komentářů
3 července., 2019
Moučníky nepečené

Ovocné špízy s čokoládou

10 ks čerstvých jahod, 2 ks kiwi, 1 ks banánu, 1/2 ks ananasu (popř. malý ananasový kompot), 100 g čokoládové polevy
Číst dále »
0 komentářů
3 července., 2019
Grilované pochoutky

Kuře piri piri a grilovaná kukuřice

Nejprve si připravte marinádu. Do mixéru vložte všechny ingredience a rozmixujte je na hladkou pastu. Připravte si ostrý špičatý nůž. Kuře položte hřbetem nahoru. Odřežte přečnívající kůži na krku a u biskupa. Nožem vyřízněte páteř – řezy veďte po obou jejích stranách. Páteř vyjměte, kuře rukama roztlačte naplocho a vložte jej do mísy, ve které ho budete marinovat. Asi třetinu marinády vmasírujte do vnitřní části kuřete, druhou třetinu do jeho vnější části. Zbývající třetinu marinády si odložte pro servírování. Takto připravené kuře nechte marinovat při pokojové teplotě alespoň 20 minut, nejlépe však několik hodin v lednici (kuře si můžete připravit až 1 den předem). Gril rozehřejte na středně vysokou teplotu. Mřížku potřete olejem. Kuře vyjměte z mísy a položte jej na rozpálený gril kůží dolů. Využijte i zbytek marinády z mísy a kuře jí potřete. Grilujte přibližně 15 minut nebo dokud není kůžička zlatohnědá. Poté kuře obraťte a grilujte ještě dalších 15–20 minut. Propečení můžete zkontrolovat i teploměrem, správně propečené kuře by mělo mít vnitřní teplotu asi 80 °C (na prsou 75 °C). Před porcováním nechejte kuře ještě 5 minut odpočinout. Servírujte s nasekanými čerstvými bylinkami, zbytkem piri piri omáčky a grilovanou kukuřicí s domácím bylinkovým máslem. Na domácí máslo […]
Číst dále »
0 komentářů
2 července., 2019
Grilované pochoutky

Grilovaná vepřová žebra a salát Coleslaw

Žebra očistěte a odblaňte. Nakrájejte je velkým ostrým nožem na jednotlivá žebra. Zázvor oloupejte a najemno nastrouhejte. Smíchejte ho s prolisovaným česnekem, medem, sójovou omáčkou, solí a pepřem. Dobře promíchejte a vzniklou marinádou potřete maso. Žebra naskládejte do grilovací misky, přikryjte potravinovou fólií a nechte asi 4 hodiny marinovat v chladu. Marinované maso grilujte 8 minut po každé straně, poté grilovací misku na roštu přesuňte na menší žár, přiklopte gril a pečte ještě asi 15 minut. Grilovaná žebra výborně doplní salát Coleslaw. Salát Coleslaw Zelí a cibuli nakrájejte na drobné kostičky, mrkev na tenké nudličky. Zakysanou smetanu nebo majonézu smíchejte se solí, pepřem, cukrem, vinným octem, citronovou šťávou a do dresinku vmíchejte zeleninu. Salát nechejte v lednici uležet a podávejte ho chladný. TIP: Maso při marinování nepřesolte, zbytečně by tak uvolnilo vlastní šťávu. Dosolit můžete, až hotový pokrm. 
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky