1 svazek čerstvé máty, 1 l vody, 1 chemicky neošetřený (bio) citron či limetka, med nebo třtinový cukr Čerstvou mátu opereme pod vodou a osušíme jemně utěrkou. Vložíme ji do konvice nebo džbánu a zalijeme vroucí vodou. Necháme 5 minut vylouhovat a poté přidáme na kolečka nakrájený citron či limetku (nemáme-li chemicky neošetřené ovoce, vymačkáme jen šťávu a nalijeme ji do čaje). Mátový čaj osladíme medem nebo třtinovým cukrem a ihned podáváme.
Z bůčku odřízneme kůži a nakrájíme jí na kostičky o velikosti cca 4×4 cm. Plecko a zbytek bůčku nakrájíme na kostičky o velikosti 3×3 cm. Ve velké míse všechno maso, krom kůže osolíme a okmínujeme. Na dno sklenice položíme dva kusy kůže a přidáme maso. Sklenice by měla být plná po okraj. Do každé sklenice přidáme 2 lžičky vody a navrch opět položíme kůži. Zavíčkujeme a vložíme do kastrolu s vodou. Udržujeme teplotu na 80-85 stupních celsia asi hodinu. Poté stáhneme z plamene a necháme vychladnout. Druhý den vaříme opět hodinu. Sklenice vyjmeme a otočíme dnem nahoru. Necháme vychladnout a uložíme na tmavé místo. Poznámka: zkontrolujte, zda se víčko na sklenici dobře uchytilo. Správně zavařená konzerva by vám měla vydržet až 2 roky.
Najemno nakrájenou cibuli zpěníme na olivovém oleji, přidáme najemno nasekaný česnek a opečeme dozlatova. Přidáme nakrájenou zelenou a červenou papriku, hovězí maso, orestujeme a podlijeme hovězím vývarem, ochutíme solí, pepřem, podle chuti přidáme chilli. Necháme pozvolna dusit zhruba 45 minut. Tortilly můžeme buď zapéct v troubě dokřupava, nebo je pouze ohřát. Plníme čerstvými listy salátu, masovou směsí, nahrubo nasekanými rajčaty a zasypeme oblíbeným sýrem (eidam, gouda aj.) Podáváme s rajčatovou salsou nebo guacamole. Náš tip: Podle chuti můžeme do masové směsi přidat kukuřici, černé olivy, fazole aj.
Na oleji si osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku a česnek. Na pánev přidáme nakrájené žampiony a necháme cca 10 minut podusit. Připravenou směs vložíme do misky a rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme nadrobno nakrájené tofu, ochutíme hořčicí, solí a pepřem. Nakonec přidáme čerstvě nasekanou petrželku a důkladně promícháme. Hotovou směs přelijeme rozpuštěným máslem, vložíme do lednice a čekáme, než máslo zatuhne. Můžeme podávat na celozrnné bagetce s plátkem rajčete.