Recepty

Vyberte si z 1395 receptů

20 července., 2021
Předkrmy a lehká jídla

Meloun s balkánským sýrem

1/4 menšího melounu, 200 g balkánského sýra (doporučujeme náš balkánský sýr Ranko), zelená petrželka a čerstvá máta, trochu olivového oleje, šťáva z 1/2 limetky
Číst dále »
0 komentářů
20 července., 2021
Předkrmy a lehká jídla

Meloun se šunkou Prosciutto

1/2 ks malého melounu Galia, 100 g šunky Prosciutto, listy salátu rukola
Číst dále »
0 komentářů
20 července., 2021
Zavařování a nakládání

Nakládané okurky

Pečlivě omyté okurky proložené květy kopru naskládáme do sklenic. Poté si připravíme ze všech zbylých ingrediencí teplý nálev. Tím zalijeme připravené okurky ve sklenicích, uzavřeme je a sterilujeme zhruba 20 až 25 minut při 85 stupních Celsia. Poznámka: Okurky můžeme rovněž proložit kolečky mrkve, oloupané cibule a křenu.Vynikající jsou mezi okurkami také stroužky česneku proložené kapií.
Číst dále »
0 komentářů
6 července., 2021
Moučníky nepečené

Malinovo-vanilkový dezert

1 puding s příchutí vanilkovou Varoma, 1 puding s příchutí malinovou Varoma, 1 l mléka (např. mléko Ranko), 6 lžic cukru, asi 10 dětských piškotů (vyzkoušejte dětské piškoty Dolcezza), trochu tuzemáku, maliny na ozdobu Nejprve si ve dvou hrnečkách rozmícháme vždy trochu mléka s pudingem (v jednom hrnku s vanilkovým a ve druhém hrnku s malinovým) a polovinou cukru. Poté rozdělíme zbylé mléko napůl do dvou rendlíků, přivedeme je téměř k varu a vmícháme připravený obsah hrnečků. Vaříme za stálého míchání do zhoustnutí (nanejvýš 1 minutu). Ještě horké pudingy nalijeme do pohárů, přičemž je proložíme několika dětskými piškoty překapanými tuzemákem. Poháry dáme vychladnout. Vychlazený dezert ozdobíme malinami a můžeme podávat.
Číst dále »
0 komentářů
5 července., 2021
Moučníky nepečené

Horké maliny s hořickými trubičkami

Na pánvi rozpustíme máslo a k němu přidáme krystalový a vanilkový cukr. Ztlumíme plamen a zvolna mícháme, dokud cukr nezačne karamelizovat. Vytvoříme světle hnědý karamel, který zastříkneme trochou citronové šťávy. Promícháme a přidáme maliny. Maliny necháme ohřát (podle chuti je můžeme nechat i rozvařit) a nakonec k nim nalijeme griotku. Do průhledných sklenic nalámeme větší část hořických trubiček a proložíme je vanilkovou zmrzlinu. Podle chuti ozdobíme našlehanou šlehačkou a celými malinami. Završíme oplatkou, čokoládou a zapíchnutými hořickými trubičkami. Ihned podáváme.
Číst dále »
0 komentářů
28 června., 2021
Moučníky pečené

Tvarohový koláč (Cheesecake) s jahodami

Na korpus budeme potřebovat: 200 g máslových sušenek a 100 g másla. Na náplň pak: 1 smetana ke šlehání, 4 plátky želatiny, 250 g sýra ricotta (můžeme nahradit rovněž lučinou nebo měkkým tučným tvarohem), 3 lžíce moučkového cukru, čerstvé jahody a jahodová marmeláda (popř. topping) na ozdobu.
Číst dále »
0 komentářů

Grilované makrely

3 celé makrely, 4 stroužky česneku, 1 lžíčka mleté sladké papriky, 1 lžička mleté pálivé papriky, 6 lžic olivového oleje, sůl, mletý pepř, 2 lžíce sezamových semínek, olej (na potření mřížky grilu)
Číst dále »
0 komentářů
10 června., 2021
Omáčky a dresinky

Avokádová omáčka Guacamole

Avokáda rozkrojíme a vyndáme pecky. Dužinu vydlabeme a vidličkou ji rozmačkáme v misce. Přidáme nadrobno pokrájená rajčata, najemno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek s nasekanou chilli papričkou. Podle chuti osolíme a ochutíme citronovou šťávou. Podáváme buď s čerstvým pečivem nebo s mexickými brambůrky tortilla chips. Poznámka: Guacamole (čteme kvakamole) je populární mexický pokrm, který přinesli světové kuchyni Aztékové. Ti uměli tuto zelenou omáčku plnou vitaminů připravit z avokáda, cibule a rajčat již okolo roku 291 před n. l.
Číst dále »
0 komentářů

Domácí chleba

300 g polohrubé pšeničné mouky, 300 g žitné chlebové mouky, 500 ml vody, 20 g kvasnic, 2 lžičky soli, 2 lžičky drceného kmínu, 2 lžičky octa
Číst dále »
1 komentář

Vyhledávání receptů

Rubriky