Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme vejce, polohrubou mouku a sůl. Vypracujeme těsto, které rozdělíme na stejně velké kousky a z nich na pomoučněném vále rozválíme slabé placky. Placky opékáme na teflonové pánvi buď nasucho nebo pánev lehce pomastíme přepuštěným máslem ghí. Opékáme z obou stran dozlatova. Hotové placky potřeme švestkovými povidly, zavineme či přehneme napůl a posypeme mákem smíchaným s moučkovým cukrem. Můžeme ještě jemně pokapat rozpuštěným máslem. Ihned podáváme.
Poznámka: Tento tradiční a levný pokrm dělaly již naše babičky a dodneška je stále velmi oblíbený. Bramborovým plackám se podle místa původu říká i jinými jmény – lokše, patenty, laty, podešve, přesňáky apod.
1 komentář pro článek Bramborové placky (lokše) s povidly a mákem