Nejprve se pustíme do přípravy vepřového kolena: Vepřové koleno očistíme, omyjeme a vložíme do velkého hrnce. Přidáme vodu, nové koření, bobkový list, celý pepř s trochou soli a vaříme pod pokličkou zhruba 2 hodiny. Uvařené koleno (včetně zbylé vody bez koření) přendáme do pekáče, opět trochu osolíme, potřeme prolisovaným česnekem, obložíme jablky (celými nebo na kousky nakrájenými) a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 až 200°C. Během pečení několikrát přelijeme pivem. Pečeme tak dlouho, dokud se na povrchu nevytvoří křupavá kůrka (zhruba 45 minut). Než se vepřové koleno dodělá, pustíme se do dušeného zelí: Kysané zelí (včetně nálevu) dáme do hrnce. Zalijeme vodou, přidáme kmín, kuličky nového koření, bobkový list s kuličkami pepře a dáme dusit. Na pánvičce vedle si osmahneme na kousku sádla pokrájenou cibuli a přidáme ji k zelí. Když je zelí měkké (a cibule rozpadlá – asi po 20 minutách), dochutíme je podle potřeby solí a cukrem. Hotové zelí naservírujeme na velký talíř a navrch položíme pečené vepřové koleno. Podáváme s čerstvým chlebem a vychlazeným pivem.
Poznámka: Recept na náš domácí chléb naleznete ZDE