Smetanu vlijeme do nádoby mixéru, kde ji začneme šlehat. Nejprve se utvoří šlehačka a poté se začne oddělovat máslo od podmáslí. Mixujeme tak dlouho, dokud není máslo dostatečně hutné. Poté podmáslí slijeme (nevyléváme jej – je to výborné a zdravé pití!) a hroudu másla hněteme pod proudem studené vody, aby se vyloučily zbytky syrovátky. Hroudu vrátíme do mixéru a necháme ještě naposledy promísit a vyloučit zbytky tekutiny – ideální je, když z másla nakonec vychází jen čistá voda. Na závěr přidáme sůl a nasekané bylinky a promačkáme rukou. Vzniklou hmotu přendáme na potravinářskou fólii nebo papír, vytvarujeme do válečku, na krajích zabalíme a váleček dáme vychladit do lednice. Domácí bylinkové máslo podáváme s čerstvým pečivem.
A teď druhá verze, pro uspěchané: Pochopitelně si můžeme udělat i domácí bylinkové máslo jednodušeji – do koupeného (změklého) másla vmícháme nasekané bylinky a máme hotovo! :o)