Tipy a rady

Vykoupejte se v přírodním biotopu

Vykoupejte se v přírodním biotopu

V létě se můžeme koupat v rybnících, lomech, na přehradách, v jezírkách, bazénech atd. Další možností, kterou někteří teprve blíže poznávají, jsou přírodní biotopy. Už jste tento pojem slyšeli? Víte, co si pod ním představit?

Co je přírodní koupací biotop

Biotop představuje živé i neživé prostředí, které ovlivňuje a mění živá složka přírody. Tento pojem používáme v souvislosti s typizací přírody.

Ovšem v posledních letech se termín „přírodní biotop“ rozšířil díky budování přírodních biotopů, tedy takových vodních ploch, které jsou samočisticí, a to díky rostlinám a mikroorganismům. Díky tomu je zajišťována kvalita vody potřebná pro koupání bez použití chemie. Biotopy se dělí na mělkou filtrační část (jsou zde vysázené vodní rostliny) a hlubší část určenou na plavání.

V České republice postupně biotopy přibývají. Liší se svou velikostí i tvarem. Jejich výhodami jsou především nenáročnost na údržbu a celkově jde o moderní a ekologické řešení.

Tipy na přírodní biotopy

Kovalovice:

Je to vůbec první biotop v České republice. Kovalovice leží v okrese Brno-venkov na okraji Vyškovské brány. Obec má sice jen kolem 600 obyvatel, ale právě díky přírodnímu koupacímu biotopu je často navštěvovaná. Zahrajete si tu i volejbal, minigolf, je tu multifunkční hřiště atd.

Kotynka v Dobřanech:

Rozkládá se mezi rybníky Horní a Dolní Kotynka v Plzeňském kraji (okres Plzeň-jih). Z dalších atrakcí tu je dětské brouzdaliště, velké dětské hřiště, beachvolejbalové hřiště, ping-pong, pétangue atd.

Litovel:

Za tímto přírodním biotopem se vypravíte do okresu Olomouc. Mnohé vyžití tu čeká na dospělé i děti – masážní trysky, perličková vodní křesla, skokanský můstek, mechanické vlnobití, vodní hříbek atd. Uvedené možnosti přináší kombinace biotopu a přírodního koupání.

Radotín:

V přírodním biotopu se vykoupete i v Praze, konkrétně v městské čtvrti Radotín. Ani zde se v areálu nudit nebudete. Samozřejmostí je plavecká a neplavecká část, brouzdaliště, občerstvení atd.

další přírodní biotopy:

Najdeme je v Jincích na Příbramsku, v obci Bantice, v Šiklově mlýnu u Zvole nad Pernštejnem (Žďár nad Sázavou), v Blovicích (Plzeň-jih)…



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB