Granátové jablko je plodem granátovníku obecného, což je menší strom, který roste především ve Středomoří.
Plod je velký zhruba 10 – 12 cm. Má trochu protáhlý tvar a jeho vnitřní stavba je ve tvaru nepravidelné hvězdice. Uvnitř jsou malá červená zrníčka, která jsou určená ke konzumaci. Šťáva z nich má sladkokyselou chuť.
Granátové jablko nejčastěji konzumujeme čerstvé, ale můžeme ho také využít při přípravě zeleninových i ovocných salátů a osvěžující je sorbet z tohoto ovoce. Další uplatnění má v exotické kuchyni. Používá se především na přípravu omáček k různým druhům mas.
Granátové jablko obsahuje velké množství vitamínů. Nejvíce je zastoupený vitamín B1, B2 a B3. Z minerálů obsahuje hlavně sodík a draslík. V menším množství v něm najdete i další vitamíny a minerály. Je rovněž bohatým zdrojem vlákniny.
Granátové jablko má tvrdou slupku. Hodně lidí se k obsahu dostává tak, že rozřízne jablko a vydlabe semínka lžící. Ne vždy to jde snadno. Pecičky a šťáva vám budou nejspíš lítat do všech stran.
Proto je lepší odříznout vršek granátového jablka a poté rozřezat v místech prázdných políček (plod je ve tvaru nepravidelné hvězdice), a to od odříznuté části ke stopce. Dostaneme tak dílky se zrníčky a ty následně již snadno odloupneme od slupky.
Oblíbili jste si granátové jablko, nebo se ho teprve chystáte vyzkoušet? A jaké další druhy exotického ovoce vám chutnají?