Tipy a rady

Tipy na jarní výlety: Rozhledny

Tipy na jarní výlety: Rozhledny

Teplé dny už jsou konečně tady a bude více příležitostí vyjet někam na výlet. Kam? Možností je hodně – naučné stezky či jiné turistické cesty, zámky, hrady atd. Rádi se rozhlížíte po pěkných panoramatech? Vydejte se v ČR po rozhlednách.

O rozhlednách

V České republice najdeme velký počet rozhleden, tj. míst, ze kterých se rozhlížíme do okolí. Přesná definice těchto „staveb“ neexistuje. Rozhledny jsou rozmanité. Některé mají svou bohatou historii a za dobu své působnosti byly několikrát rekonstruované, jiné vznikly nedávno. Například rozhledna na Špičáku byla otevřená vloni.

Stavby se liší i svou výškou. Samozřejmě čím výše rozhledna je, tím zajímavější scenérii vám zpravidla nabídne. Nejvíce rozhleden v Čechách vzniklo na konci 19. století, což souviselo s rozvojem turistiky. Mnohé z nich vystavěl Klub českých turistů.

Rozhledny a 5 tipů na výlet:

Praděd

Praděd v Moravskoslezském kraji leží ve výšce 1 491 m n. m. Jde o nejvyšší vrchol Jeseníků. Už to je příslibem nádherného výhledu do okolí. Praděd od roku 1983 slouží jako televizní vysílač. Stavba má 162 metrů a díky tomu jde o nejvyšší bod v ČR. Vyhlídka je ve výšce 73 metrů. Dříve (do roku 1959) na místě vysílače stála kamenná rozhledna.

Na rozhlednu Praděd se můžete vydat z několika směrů. Trasy se liší délkou i náročností výstupu.

Žižkovská věž

Žižkovská věž (neboli Žižkovský vysílač) je nejvyšší stavbou Prahy a zároveň nejvyšší vyhlídkovou plošinou v ČR. Tyčí se do výše 216 metrů a tvoří ji železobetonová konstrukce, která vznikala v letech 1985 až 1992.

Rozhlédněte se po Praze z výšky. Naskytne se vám pohled až 100 km daleko. A pokud máte čas a chuť, poseďte v restauraci či kavárně přímo ve věži. Zajímavostí Žižkovského vysílače je deset obřích soch miminek od sochaře Davida Černého. Názory na jejich uměleckou hodnotu se různí. Jak se líbí vám?

Petřínská rozhledna

A u Prahy ještě chvíli zůstaneme. Nejen pro obyvatele Prahy je chronicky známá Petřínská rozhledna. Pokud z Prahy nejste a plánujete sem cestu, určitě ji nevynechejte, zvlášť když bude pěkné počasí.

Petřínská rozhledna sahá do výšky 65,5 metrů a její základna je ve výšce 324 m n. m. Prohlédnete si pražská panoramata včetně Pražského hradu. Za jasného počasí však dohlédnete mnohem dál.

Minaret

Řekne-li se minaret, většina lidí si představí věžovité stavby, jež jsou součástí mešity. Ano, pořád ještě jsme u českých rozhleden. Kromě výše uvedeného totiž označujeme minaretem prvek zahradní architektury a právě takový minaret najdete v Lednicko-valtickém areálu.

Minaret vznikl na začátku 19. století. Sahá do výšky 175 m n. m. a měří 62 metrů. Je oblíbenou rozhlednou Jihomoravského kraje. Překonáte-li 302 schodů, dostanete se na vrchol, ze kterého si prohlédnete celý Lednicko-Valtický areál.

Nová radnice v Ostravě

Bydlíte-li v Ostravě, určitě jste navštívili Novou radnici. Ujít by neměla ani nikomu, kdo zavítá do této metropole jako turista. Jde o její nejvýznamnější stavbu. Byla vystavená v letech 1925 až 1930.

Její vyhlídková věž vám nabídne příjemný výhled do okolí z výšky 85,5 m. A že je na co se dívat! Je to nejvyšší radnice v České republice. A když už budete v Ostravě, prohlédněte si i další její památky.

Další „dávka“ rozhleden:

Chcete se ještě více kochat pěknými výhledy do okolí? Vydejte se na některou z dalších rozhleden:

  • Plzeňský kraj: Bolfánek, Dlažov, Heřmanova Huť, Koráb, Pancíř, Sylván, Klínove
  • Karlovarský kraj: Bismarckova rozhledna, Diana, Klinovec, Krásenský vrch
  • Ústecký kraj: Děčínský sněžník, Dubice, Hasištejn, Hněvín
  • Královéhradecký kraj: Anna, Eliška, Hořický chlum, Chlum
  • Středočeský kraj: Bohdanka, Drahoušek, Děd, Kaňk
  • Jihočeský kraj: Černá věž, Jarník, Kleť, Kraví hora
  • Liberecký kraj: Bramberk, Dubecko, Kozákov, Nisanka
  • Praha: Barrandovské terasy, Petřínská rozhledna, Obora
  • Kraj Vysočina: Babylon u Náměstě, Horní les, Mařenka, Oslednice
  • Jihomoravský kraj: Babylon, Boskovská radnice, Čebínka, Chocholík
  • Zlínský kraj: Brdo, Čartak, Doubrava, Lhotka
  • Moravskoslezský kraj: Bílá hora, Bílov, Hraniční vrch, Na Skalce
  • Olomoucký kraj: Borůvková hora, Svatý kopeček, Velký Kosíř, Zlatý Chlum
  • Pardubický kraj: Dobře ukrytá rozhledna Járy Cimrmana, Kozlovský kopec, Stříbrná krasavice

A tím výčet českých rozhleden nekončí. Užívejte si jarních výletů za rozličnými panoramaty.

1 komentář pro článek Tipy na jarní výlety: Rozhledny

Vanessa šurá
Chci vihrat pls


Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB