Čatní má širokou škálu chutí – od ostré či pikantní až po lahodnou a více sladkou. Většinou slouží k tomu, že doplňuje jinak fádní pokrm a taktéž svou jasnou barvou zdobí stůl. Navíc čatní povzbuzuje chuť a stimuluje naše zažívání. Čatní se podává především k masu a stačí jej velmi málo (většinou lžička nebo dvě).
Čatní z čerstvého ovoce a koření se poprvé objevilo v Indii, odkud jej během koloniální éry Britové přivezli na svůj ostrov. Z Británie se pak rozšířilo i do ostatních britských kolonií včetně jižní Afriky a karibských ostrovů. Základní recept se přitom během doby díky Britům pozměnil, avšak takové mangové čatní prý zůstalo dodnes stejné jako v originální receptuře.
Můžeme jej koupit buď již hotové ve skleničkách v obchodě, nebo připravit přímo z čerstvých domácích surovin. Jeho příprava je sice někdy časově náročná (jednotlivé komponenty je nutno vařit tak dlouho, dokud nejsou zcela rozvařené), ale výsledek pak rozhodně stojí za to. Vyzkoušejte naše recepty:
Recept na dýňovo-rajčatové čatní jsme připravili ZDE
Recept na ananasové čatní naleznete ZDE
Recept na švestkové čatní se skořicí se nachází ZDE
Recept na jablečné čatní máme ZDE