Aby těsto provonělo celý dům a zároveň výtečně chutnalo, je třeba vyladit poměr koření k dokonalosti.
Nechcete-li kupovat připravenou směs, můžete si perníkové koření připravit sami. Receptů je bezpočet, ale v žádném z nich nesmí chybět skořice, anýz, badyán, hřebíček a nové koření. Mnohé hospodyňky přidávají také kardamom, zázvor, muškátový oříšek, kůru z citronu i pomeranče a kakao pro barvu.
Zkušené perníkářky vědí, že výrobu těsta není radno urychlit. Veškeré ingredience je potřeba dobře propracovat a hotové těsto následně zabalit do fólie a nechat uležet nejlépe 24 hodin v chladnu.
Pokud to těsta přidáváte med, použijte pouze množství, které je v receptu uvedené! V opačném případě bude těsto rychleji tvrdnout. Potřebujete-li spojit rozpadající se těsto, přidejte do něj místo medu trochu mléka nebo vody.
Pokud se chystáte péct větší perníkové motivy, před pečením vykrájené těsto propíchněte např. špejlí, aby se vám při pečení nepokroutilo. Lesklé perníčky si zajistíte tím, že je ihned po upečení pomažete rozšlehaným vejcem propasírovaným přes sítko.
Pro krásnou barvu perníčků můžete do rozšlehaného vejce přidat např. tekutý karamel nebo červené potravinářské barvivo. Potřené perníčky dejte vysušit na chvíli do vyhřáté trouby. Celý proces můžete zopakovat, abyste lesk ještě zvýšili.
Abyste dovedli k dokonalosti i polevu, používejte jemný moučkový cukr, který několikrát prosejte přes jemné sítko, stejně jako přepasírujte bílek. Poleva pak bude hladká a nebudou se vám ve zdobičce tvořit hrudky. Pro správně hustou polevu přidejte k cukru trochu škrobu a přecezenou citronovou šťávu.
Zkušení pekaři doporučují perníčky před zdobením nechat alespoň jeden den uležet, aby poleva dobře držela. Nejprve nanášejte obrysové kontury, které nechte chvilku zaschnout. Teprve potom se pouštějte do vyplňování větší plochy.
Především dětští pomocníci ocení zdobení barevnými polevami – k bílkové polevě stačí přidat kapku potravinářského barviva, nebo vánoční cukroví doladí k dokonalosti pomocí jedlých perliček a dekorací.
600 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 200 g medu, 1 sáček vanilinového cukru, 1 sáček prášku do pečiva, 120 g másla, 2 lžičky koření do perníku, 2 celá vejce, 1 žloutek k potírání
Mouku prosejeme do větší mísy spolu s kypřicím práškem, přidáme moučkový cukr, vanilkový cukr, ohřátý med, změklé máslo, vejce a koření a vypracujeme kompaktní nelepivé těsto. Přikryjeme ho fólií a necháme 24 hodin uležet v chladu. Z uleželého těsta vypracujeme na pomoučeném vále placku cca 2 mm vysokou a vykrajujeme z ní formičkami dané tvary. Pečeme na 140 ˚C dle velikosti vykrojeného těsta zhruba 10 až 15 min. Po upečení potřeme rozšlehaným vejcem a necháme v troubě chvilku zaschnout.