Tipy a rady

Ledové nápoje zvané cobblery

Ledové nápoje zvané cobblery

Kdo by v letních měsících nevyhledával osvěživé pití. Je všeobecně doporučováno pít v létě po troškách, ale velmi často. Organizmus bude méně zatěžován a naučí se s tekutinami lépe hospodařit. Ale co pít v létě?

K pití v létě je nejvhodnější (a to prakticky pro každého) kvalitní stolní nebo minerální voda obohacená stopovými prvky, minerály a vitamíny, nebo také iontové nápoje. Vhodný je přídavek zeleninových nebo ovocných šťáv s obsahem přírodních cukrů nebo sladidel.

S trochou alkoholu

Při večerním odpočinku si můžeme dovolit také ledový míchaný nápoj s malým množstvím alkoholu. Takové nápoje jsou známy pod anglickým označením cobblery (čteme: koblery).

Nejvhodnějšími sklenicemi pro cobblery jsou tzv. špičky (sklínka na stopce se široce otevřeným kuželovitým kalichem, ale i vyšší štíhlé sklínky, v nichž vynikne probarvení nápoje).

Jak při přípravě cobblerů postupovat?

1. Ještě předtím, než do připravených sklenic nalijeme míchaný nápoj, sklínku ozdobíme například zavěšením osminky citrónu nebo pomeranče, třešně, rybízu, bobulí hroznového vína, cukrovou krustou apod. (Dužninu dílků ovoce na jedné straně nakrojíme nožem a zářezem nasuneme na sklenici či zavěsíme za stopku).

2. Pak teprve sklenici doplníme skoro až k okraji jemně roztlučeným ledem.

3. Není-li předepsán jiný postup přípravy, zpravidla připravovanou nápojovou směs lehce promícháme v míchací sklenici a přelijeme ji na led do ozdobené sklínky.

4. Povrch nápoje pak vrchovatě obložíme kompotovaným nebo sezónním ovocem.

5. K hotovému nápoji podáváme slámku a lžičku nebo vidličku na ovoce.

Triky a rady

  • Cobblery připravujeme mícháním jednotlivých ingrediencí v míchací sklenici a přelitím do ozdobených sklínek nebo je připravujeme takzvaným “stavěním”, kdy postupně naléváme jednotlivé tekutiny přímo do sklenky (nejlépe přes lžičku) tak, aby se vrstvy neslily.
  • Ledovou krustu na okraji sklínky vytvoříme tak, že okraj potřeme řezem citronu nebo pomeranče a otiskneme podle druhu nápoje v cukru nebo kokosové moučce.
  • Ozdoby používáme podle druhu nápoje – nejčastěji ovoce (citron, pomeranč, ananas, meloun, karambolu, koktejlové třešničky).
  • Ledovou tříšť můžeme rychle podomácku připravit tak, že do čisté utěrky zabalíme kostky ledu a rozdrtíme je paličkou na maso (při vložení ledu pouze do igelitového sáčku hrozí protrhnutí a “ledová střelba”).

Vyzkoušejte naše recepty:

Ananasový cobbler

2 cl citrónového cukrového sirupu, 4 cl ananasové šťávy, 1 dl ovocného moštu (nebo díl bílého vína), ananas, dvě špičkové sklenice ozdobené pomerančem nebo citronem a naplněné ledem (2 porce)

Citrónový sirup, ananasovou šťávu a mošt (nebo bílé víno) lehce promícháme v míchací sklenici a směs nalijeme do ozdobených, ledem naplněných sklenic. Povrch obložíme na kostičky nakrájeným ananasem.

Malinový cobbler

1 dl malinové šťávy, 3 cl rybízové šťávy nebo koňaku, maliny a moučkový cukr

Malinovou šťávu s koňakem lehce promícháme v míchací sklenici a nalijeme do ozdobené, ledem naplněné sklenice. Povrch nápoje obložíme čerstvými malinami, které posypeme cukrem.

Modrý cobbler

2 cl citrónového cukrového sirupu, 2 cl třešňovice, 4 cl likéru Blue Curacao, míchané kompotované ovoce a dvě sklenice ozdobené pomerančem nebo citronem a naplněné ledem

Citrónový sirup a likér lehce promícháme v míchací sklenici a nalijeme do zdobených, ledem naplněných sklenic. Povrch nápoje obložíme míchaným ovocem a přelijeme je třešňovicí. Podáváme se slámkou a lžičkou.

Zlatý cobbler

2 cl citrónového cukrového sirupu, 4 cl šťávy z mandarinek, 2 cl pomerančového moštu a broskvový kompot

Sirup, šťávu a mošt lehce promícháme v míchací sklenici a nalijeme do ozdobené, ledem naplněné sklenice. Povrch nápoje obložíme na kostičky nakrájenými broskvemi.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB