Dva tisíce korun ročně stojí podle odborníků každou českou domácnost jen samotná příprava jídel. Přitom se při správném vaření a ovládání kuchyňských spotřebičů dá velká část této sumy ušetřit. Pojďte se podívat, kde všude v naší domácnosti nám utíkají peníze.
Co dělat či nedělat, abychom ušetřili v kuchyni?
Pokud je hrnec, ve kterém vaříte, o 3 cm užší než plotýnka sporáku, spotřebujete o 30 % více energie.
Použijete-li litr vody, tam, kde by stačilo čtvrt, zvýší se spotřeba o 75 %.
Zapomenete-li dát na hrnec pokličku, spotřeba se zvýší o 150 až 300 %.
Tlakový hrnec sníží spotřebu energie o 50 až 60 %.
Jen trochu kapajícím kohoutkem odteče asi 17 litrů vody za měsíc, což znamená až 200 litrů nevyužité (a zbytečně zaplacené) vody za rok.
Používejte myčku, ale zapínejte ji až po naprostém zaplnění špinavým nádobím.
Pokud místo mycího programu na 60 stupňů použijete ten na 50 stupňů, ušetříte při každém mytí asi dvě koruny. Při mytí každé tři dny tak ročně ušetříte až 250 korun.
Nejvíce energie spotřebuje lednice a mrazák (až 25 % z celkových nákladů). Námraza vyšší než pět milimetrů zvýší náklady na elektřinu o 30 %.
Spotřeba vzroste i nevhodným umístěním lednice či mrazáku. Postavit chladničku k oknu, kterým pálí slunce, ke sporáku či radiátoru je jednou z největších chyb. Za každý stupeň navíc nad 20 stupňů Celsia okolní teploty totiž vzroste spotřeba energie přibližně o šest procent, což i u těch nejúspornějších spotřebičů může představovat necelých 100 korun ročně.