Semena, sušené bobule i jiné plody kupujte pokud možno celé, zachovají si mnohem déle než mleté koření svou chuť a aroma. Při výběru se přesvědčte, že koření není plesnivé, že plodnice či lusky nejsou popraskané nebo prázdné. Kupujete-li sušené koření, nemělo by být „vyčichlé“ ani by nemělo být cítit zatuchlinou.
Koření nemeleme do zásoby, ale vždy jen takové množství, které budeme potřebovat. Mletím se z koření uvolňuje chuť a aroma a koření rychleji vyčichne.
Některé druhy koření by se neměly mlít, ale pouze lehce podrtit. Jedná se například o citrónovou trávu, sušený zázvor, lusky kardamomu.
Nemáme-li hmoždíř, vložíme koření do sáčku a rozklepeme je válečkem nebo dřevěnou paličkou.
Mějte na paměti, že vlhko, teplo a sucho ničí chutě a vůně koření. Při skladování na chladném a suchém místě nám celé koření může vydržet několik měsíců až rok. Mleté koření ztrácí na kvalitě po několika měsících.
Světlo má vliv na žluknutí olejů obsažených v mnoha druzích koření, samozřejmě ovlivňuje i ztrátu barvy. Proto je lépe uchovávat koření v tmavých, dobře těsnících kořenkách, na temném, suchém, nepříliš teplém místě.
Vyšší teplota spolu s vlhkostí při umístění kořenek nad sporákem působí ztrátu silic, tedy i vůně a chuti, přejímání cizích pachů z vaření a plesnivění. Proto kořenky nikdy nedáváme nad sporák.
Sáčky s kořením v originálním balení jsou vhodné jen pro transport, ale koření v nich doma dlouho neskladujte. Po nákupu jejich obsah přesypeme do pevně těsnících kořenek.
Vhodné jsou skleněné, ideálně z tmavého skla, se zabroušenou zátkou, tzv. prachovnice – různých velikostí. Vhodné jsou i kořenky keramické s pevně utěsněnou zátkou, také lze použít i skleněné nádobky s víčkem se závitem.
Koření (zvláště mletého) není vhodné nakupovat příliš do zásoby, doporučujeme nejpozději po roce obměnu zásob. Také koření neukládáme do zbytečně velkých kořenek, raději volíme jen nepatrně větší kořenky než je zásoba.
Například čerstvý zázvor zabalíme do ubrousku a uložíme do chladničky. Ubrousek absorbuje vlhkost a snižuje riziko vzniku hniloby. Takto skladovaný zázvor vydrží v ledničce dva až tři týdny. Chceme-li čerstvý zázvor uchovat delší dobu, oloupeme jej, nakrájíme na plátky, dáme do sklenice a zalijeme suchým sherry. Naložený zázvor vydrží několik měsíců.
Rovněž třeba čerstvý koriandr vydrží jen několik dnů. Tuto dobu můžeme prodloužit, postavíme-li jej do sklenice s vodou nebo zabalením do papírového ubrousku a vložením do plastového sáčku. Opět uchováváme v chladničce.
Zamražením se trvanlivost čerstvého koření značně prodlouží. Očištěné koření vložíme do mikrotenového sáčku nebo uzavíratelné plastové nádobky a dáme zmrazit. Ačkoliv některé koření může být po rozmražení změklé, neztrácí nic na své chuti a vůni.