V roce 1957 se v městečku Kostelec nad Černými lesy začíná s výrobou malé elektrické pečicí nádoby, která je ze shora vyhřívána topnou spirálou ve víku. Tento výrobek si brzy nachází velkou oblibu v českých domácnostech pro svoji univerzálnost přípravy jídel, dlouhou životnost a nenáročnou obsluhu a údržbu. V období 1957 až 1991 se vyrobilo asi 1 a půl milionu kusů.
V současné době je pro povrchovou úpravu mísy používán antiadhézní (nepřilnavý) materiál Teflon® Classic firmy DuPont. Již v roce 2001 se tento tradiční český výrobek začíná úspěšně prodávat ve Velké Británii a obdržel cenu udělovanou prestižním časopisem Good Housekeeping.V roce 2002 se remoska dostává až do Kanady a USA a rok nato do Austrálie.
V remosce můžeme nejen péct a zapékat, ale i dusit, smažit, grilovat, připravovat toasty, ohřívat i rozmrazovat a rozpékat. Můžeme v ní připravit oběd i večeři, aniž bychom k tomu potřebovali sporák nebo vařič.
3 kg brambor, 300 g salámu (např. junior nebo gothaj), 4 větší cibule, 5 stroužků česneku, 300 g strouhaného tvrdého sýra, 1/2 l smetany, 2 vejce, sůl, mletý pepř
Brambory pokrájíme na plátky, salám na proužky. Cibuli a česnek oloupeme a rovněž pokrájíme – cibuli na kolečka, česnek na plátky. Do remosky střídavě klademe všechny suroviny a prosypáváme je strouhaným sýrem. Potom si smícháme smetanu s rozšlehanými vejci, tuto směs osolíme, opepříme a přelijeme přes všechny ingredience rovnoměrně do remosky. Pečeme asi 30 minut.
Informace ke článku byly čerpány z http://www.remoska.biz
13 komentářů pro článek S remoskou na věčné časy!