Tipy a rady

Albánská kuchyně

Albánská kuchyně je v porovnání s ostatními balkánskými kuchyněmi zdravější, je také jednodušší a méně pestrá. Setkáme se tu často s recepty kuchyní sousedních států, například Řecka, Černé Hory nebo Bulharska. Albánci ale často postup přípravy změnili, takže chuťové rozdíly jsou určitě znát. V Albánii se také často setkáte s vynikajícím skopovým masem, připravovaným na všechny možné způsoby.

Typická albánská jídla

Typickou albánskou specialitou je ferges (hustá papriková smetanová omáčka s dušenými vnitřnostmi a masem). Skopové maso je zde opravdu oblíbené a podává  se často v horké kameninové nádobě jako conlek (dušené maso s cibulí), rosto me salce kosi (roastbeaf s kysanou smetanou) či tave kosi (skopové v jogurtu). Dalšími tradičními jídly jsou shishqebab (šťavnaté řezy ze skopového, případně hovězího nebo vepřového masa marinované a grilované na špejlích s plátky cibule), qofta (masové kuličky z nasekaného skopového  spojené vejcem). Ze sladkostí je nejznámější byrek, vyráběný z medu nebo sušených fíků.

Nápoje

V Albánii určitě ochutnejte víno. Z alkoholu je vynikající koňak Skanderberg nebo destilát z hroznové šťávy raki. Pivo je na české poměry dost sladké, ale zase silnější a také dražší.
Káva se v Albánii připravuje trochu jinak než u nás. Smíchá se nejprve s cukrem a přelije horkou vodou. Vznikne tak pro Albánce klasické kafe turke. Káva je pro Čechy dost silná, ale kdo má zdravé srdce, nemusí se bát.

Na čerstvém vzduchu

Pojízdné grily jsou nedílnou součástí ulic ve větších městech. Griluje se skopové, vepřové, kuřecí…  Rovněž i sezení na chodníku je připraveno rychle. Majitel vyběhne se stolečkem, host si přinese židli a už se servíruje.

Restaurace

Ve fastfoodech dostanete výborný gyros v pitě s tzatziky, zeleninou a hranolky. Albánci umí perfektně grilovat, a tak se můžete kromě různých druhů mas setkat i s grilovanými rajčaty, okurkami a podobně. V žádné menší restauraci nebo fastfoodu tak nechybí gril, horko a hodně kouře.

Tip na závěr – Sofrito

1/2 kg telecího masa, sůl, pepř, 1 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla, 3 stroužky česneku, 2 lžíce hladké mouky, 1 sklenka červeného vína, 1 litr vody
Maso naklepeme jako řízky, osolíme, opepříme a posypeme hladkou moukou. Osmahneme na másle a vložíme do jiného hrnce. Na pánev přidáme nasekaný česnek a hladkou mouku. Mícháme, až mouka zrůžoví. Takto osmahlou hmotu přidáme do hrnce s masem a zalijeme vínem a vodou. Šťávu dobře rozšleháme, aby se mouka rozpustila. Necháme vařit na mírném ohni, aby maso změklo a šťáva zhoustla. Podáváme s čerstvým chlebem.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB