Určitě nám dáte za pravdu, že chladnička je jeden z nejbáječnějších vynálezů lidstva. Nemusíme chodit každý den nakupovat, můžeme si udělat zásoby na celý týden. Nemusíme nosit potraviny do jeskyně (jako naši praprapředci) nebo do sklepa (jako naši předci). Také řemeslo ledařů, kteří do bohatých domácností nebo restaurací nosili led, vymizelo.
Dnešní chladničky toho umějí mnohem více než jejich předchůdkyně. Některé mají beznámrazový systém, díky němuž odpadá zdlouhavé odmrazování. Jiné nabízejí možnost rychlého chlazení nebo mražení. Mezi užitečné funkce patří i dětský zámek.
Lednice bývá umístěna v kuchyni, ale často i na chodbě, v komoře, nebo dokonce ve sklepě. Na to, kde bude stát, je přitom třeba brát zásadní ohled již při jejím výběru. Pokud bude stát na chladnějším místě, nespotřebuje tolik energie a nemusí být tedy kategorie A++.
Malé ledničky dnes kupuje málokdo. Na druhé straně velká lednice s obrovským mrazákem se hodí pro početnou rodinu, která navíc má přísun úrody ze zahrádky, případně masa ze zabíjačky. Určitě není vhodná pro někoho, kdo žije sám a navíc se stravuje mimo domov.
Že chladnička nemá být umístěna v blízkosti spotřebičů vydávajících teplo, jako je radiátor, trouba, myčka, sušička prádla a podobně, je všeobecně známo. Za každý stupeň nad 20 °C okolní teploty vzroste její spotřeba energie. Chladnička by také neměla být dlouhodobě vystavena přímému slunečnímu záření.
Základní podmínkou správného fungování je však rovněž dobré proudění vzduchu kolem přístroje. Proto je třeba při plánování umístění počítat s mezerami, kterými může přicházet vzduch nutný k odvádění odpadního tepla z tepelného výměníku chladničky.
Přinést domů nákup a pak ho bez ladu a skladu nacpat do lednice, to je běžná, nicméně ne zrovna rozumná praxe v mnoha domácnostech. Ukládání v chladničce by mělo mít systém. V každém místě spotřebiče je totiž jiná vlhkost a každá surovina má na ni jiné nároky.
Pravidlo číslo 1 zní: Teplé a horké věci do chladničky nepatří!
Vnitřek chladničky samozřejmě také vyžaduje pravidelnou údržbu. Stačí ho však vytírat jednoduchým roztokem. Smícháme vodu s trochou octa a jedlé sody a máme vyhráno. Ocet dezinfikuje a odstraňuje nežádoucí zápach, zatímco soda svými alkalickými vlastnostmi nejen čistí, ale také změkčuje vodu.
Podle úspornosti provozu se chladničky řadí do jedné ze sedmi kategorií (A až G) podle úspornosti provozu. Kategorie A zahrnuje nejlepší a nejúspornější výrobky, které jsou v průměru o polovinu lepší než výrobky kategorie C a D, které jsou uváděny jako standardní. Kategorie F je již o 25 % horší než standard a G raději obejděte velkým obloukem. Chladničky a mrazničky musí mít ve třídě A+ spotřebu energie minimálně o 25 % nižší, a A++ dokonce o 30 % nižší než je spotřeba energie spotřebičů třídy A.