Zelenina chutná v jakékoliv podobě. Jestliže už se vám zajedl klasický ledový salát, nahraďte ho teplou variantou založenou na pečených paprikách, cherry rajčatech a čerstvých bylinkách. Pečenou kukuřici jistě není třeba nikomu dlouze představovat, stejně tak opečené brambory a klasickou křupavou cibulku. V poslední době ovšem roste také obliba grilovaných cuket, lilku, chřestu či brokolice.
Zeleninu buď můžeme upravit na přírodní způsob, kdy nám postačí olivový olej, sůl, pepř, česnek a čerstvé bylinky, anebo si s variacemi pohrát. K náplním se skvěle hodí nejen mleté maso, ale také sýrové směsi. Do těch volte hlavně chuťově výrazné druhy sýrů s plísní. Z dalších ingrediencí stojí za zkoušku celozrnná hořčice, balzamikový ocet i čerstvá citronová šťáva.
Chcete-li si při grilování ušetřit čas, některé druhy zeleniny, jako např. brambory či chřest, můžete před grilováním předvařit nebo rychle blanšírovat ve vodě. Stejně jako u masa zapomeňte na solení zeleniny předem nebo na přidávání soli do marinády. Většina druhů zeleniny začne při styku se solí vylučovat vodu, takže ztrácí konzistenci i cennou šťavnatost.
Neumíte-li si při grilování odpustit maso, zkuste nahradit vepřové či hovězí plátky mořskými plody a rybami. Spolu s grilovanou zeleninou perfektně fungují! Namísto oblíbené hořčice, kečupu či hotových dressingů ke grilované zelenině vytvořte domácí jogurtový dip. Do něj přidejte olivový olej, česnek a kupu čerstvých bylinek – od kopru, petrželky a pažitky, až po tymián či koriandr.
Ovoce na grilu vám skvěle poslouží jako vynikající letní dezert. K přípravě se hodí téměř jakékoliv sezónní ovoce. Na plné čáře vedou banány, ananas, broskve a jablka. Jako ozvláštnění skvěle zafunguje také grilované kiwi, jahody, hruška či citrusové plody. Pro odvážlivce je k dostání také recept na grilovaný meloun s pikantní omáčkou. Základem takové marinády je limetová šťáva, limetová kůra, chilli, česnek, med a čerstvý koriandr.
Velké i malé mlsouny nadchne grilovaný ovocný špíz, který může být doplněný pěnovými bonbony marshmallow a podávaný se zmrzlinou, drcenými pistáciovými oříšky či vychlazeným mascarpone. Ovoci sluší jemnější úprava, která zdůrazní přirozenou chuť a sladkost. Nikdy nic nepokazíte kombinací třtinového cukru a skořice. Žádného strávníka také neurazí marináda z citrusových plodů a máty. Výsledek pak korunuje kvalitní alkohol použitý na flambování.
Všechny naše recepty (masové i nemasové) na grilované pochoutky najdete ZDE