Každá potravina chce své, což jistě ví všechny dobré hospodyňky. Největší roli hrají především teplota a čistota skladovacích prostor, vlhkost a čistota ovzduší a možnost větrání skladovacích prostor. Při skladování potravin se řiďte nejen selským rozumem, ale také doporučením výrobců. Obecně platí, že většina potravin potřebuje uskladnění na tmavém, chladném, suchém a větraném místě. Moderní doba nám mnohá úskalí usnadňuje. Existují speciální uzavíratelné sáčky na potraviny, díky nimž si udrží déle čerstvost, neokorají a nepochytí okolní pachy. K tomuto účelu lze využít i umělohmotné dózy, které stejně jako sáčky mohou být vybaveny vakuovou pumpou.
Dle odborníků vydrží vakuované potraviny déle čerstvé až o čtyři týdny. Zatímco dříve bylo vakuové uchovávání potravin finančně náročné, v současné době lze zakoupit sady za několik stovek korun. Záleží na tom, zda preferujete elektrickou vakuovou pumpu, nebo se spokojíte s pumpou „na ruční pohon“. Obdobným způsobem lze uchovávat také nedopitou lahev vína nebo dokonce sektu.
Jestliže zapomínáte, kdy jste si domů přivezli čerstvá vajíčka od babičky, nebo si nejste jisti, jak dlouho je otevřený ten který sáček s potravinami, vybavte svou domácnost speciálními nádobami s „datumovkou“. K dostání jsou dózy nepřeberných tvarů i velikostí, plastové kartony na vejce i klipsy na sáčky. Při nákupu si můžete pohrát také s barvami. Ty se hodí především na odlišení nádob určených pro skladování masa, zeleniny a ostatních potravin.
Ani u potravin, jakými jsou těstoviny, rýže, mouka či sušené plody bychom neměli podceňovat jejich skladování. Málokdo se totiž nesetkal s tzv. potravinovými moly, kteří dokážou pořádně potrápit. Jednotlivé potraviny uchovávejte v dobře izolovaných dózách, na čistém místě. Trocha rozsypané mouky nebo čaje vám může za pár dní udělat ve spíži pěknou neplechu. Pokud už k vám tito nezvaní návštěvníci přece jen zavítali, rozlučte se s většinou potravin, které mohly být kontaminovány, pořiďte si speciální lepicí pásky na moly a rozvěšte po kuchyni sušenou levanduli. Tato babská rada skvěle funguje.
Pořádek v kuchyni a čerstvé pečivo vám zajistí speciální chlebníky – dřevěné či kovové dekorace každé kuchyně. Poskytují ideální podmínky pro skladování pečiva, totiž suché a tmavé prostředí. Pečivo rozhodně neskladujte v ledničce ani na ledničce. Tam rychleji plesniví, vysychá a ztrácí na kvalitě. Ideální je skladovat pečivo v čistém plátěném sáčku v chlebníku.
Je všeobecně známé, že potraviny na slunci a v teplém počasí rychleji podléhají zkáze. Pokud tedy připravujeme svačinu na cestu, musíme vybírat nejenom vhodné potraviny, ale také přemýšlet o jejich uskladnění. Na výběr máme z nepřeberného množství chladicích a mrazících boxů, speciálních piknikových košů vybavených chladicími sáčky. Univerzální použití mají také termotašky a termobatohy, které se hodí nejen v létě, ale také při zimních radovánkách. Pro notorické cestovatele je pak v nabídce obchodníků chladnička do automobilu, která se dá zapojit do zapalování. Chcete-li si zajistit osvěžující nápoje, pak přibalte termolahve či univerzální neoprenové obaly. Rostoucí oblibu mají také látkové nákupní košíky, z nichž celá řada je vybavena speciální termovložkou.
A do čeho zabalit už připravené dobroty do školy? Oblíbené plastové folie a sáčky nejsou úplně vhodné, nedovolují totiž jídlu dýchat, a tak se rychleji zapaří. Potraviny je proto vhodné zabalit nejprve do papírových ubrousků a pak je umístit do speciálního svačinového boxu. Ubrousky dovolí jídlu dýchat a nasají i přebytečnou vlhkost. Na trhu lze také sehnat látkové pytlíky na suchý zip přesně na krajíc chleba, sendvič nebo hrst oblíbených sušenek. Obal je možné prát a opakovaně používat, čímž šetříte nejenom svou peněženku, ale především životní prostředí. Stejně tak plastové obaly zažívají stále velký boom, a proto je možné koupit „pouzdro“ na banán nebo krabičku na cherry rajčata. Pevný obal zajistí perfektní chuť potravin a ochrání také čistotu školní tašky!