Kvalitní suroviny dodávají haluškám punc dokonalosti, proto při nakupování vybírejte skutečně pečlivě.
Pokud jde o samotné těsto na halušky, záleží na chuti každého strávníka, jestli zvolí variantu s vařenými brambory, nevařenými brambory či zcela bez nich. Někdo nedá dopustit na uvařené brambory, díky nimž těsto získá na lehkosti a jemnosti, jiný preferuje brambory nevařené. Ty dodají haluškám „rošťácký“ střapatý vzhled a bohatší bramborovou chuť.
Existují však také recepty, které brambory z nákupního seznamu zcela vylučují a těsto staví pouze na polohrubé mouce. Moderní doba si pak žádá naprosté novinky, jakými jsou např. špaldové či polentové halušky nebo halušky z celozrnné mouky.
Samotné halušky však nemusí být pouze vydatným hlavním jídlem, ale skvěle zastoupí běžné přílohy. Chutnají stejně dobře jako oblíbené noky, hodí se perfektně k omáčkám, ragú, ale také jako zavářka do hutných polévek.
A co teprve halušky na sto sladkých způsobů! Nadchne vás jistě kombinace máku, čerstvých či kompotovaných broskví a meruněk, moučkového cukru a rozpuštěného másla. Samozřejmě naprostou klasiku představují halušky s brynzou a zelné střapečky, kdy pomyslný punc dokonalosti dodává kvalitní vypražená slanina a uzené maso.
750 g brambor, 250 g polohrubé mouky, 1 vejce, sůl
Brambory oloupeme a nastrouháme najemno, případně je můžeme lehce rozmixovat. Přidáme ostatní suroviny a vypracujeme řidší, ale konzistentní těsto. Těsto protlačíme speciálním sítkem do vroucí osolené vody a vaříme, dokud nevyplavou napovrch (cca 5 minut). Uvařené halušky sejmeme sítkem a stejným způsobem připravíme další várku.
250 g anglické slaniny, 1 cibule, 300 g kysaného zelí, sůl, pepř, drcený kmín, nasekaná petrželka na ozdobení, olej
Cibuli nakrájíme najemno, orestujeme na oleji, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a opražíme dozlatova. Přidáme propláchnuté kysané zelí, koření a lehce podlijeme vodou. Necháme podusit zhruba 15 minut. Hotovou směs smícháme s uvařenými haluškami, dochutíme a podáváme.
Halušky: 250 g špenátu, 250 g hladké mouky, 250 g hrubé mouky, 1 vejce, mléko, sůl
Omáčka: 1 šalotka, 100 g nivy, 250 ml smetany na vaření, 3 stroužky česneku, olivový olej, sůl, bílý pepř, muškátový oříšek
Špenát propereme, nasekáme a spaříme horkou vodou. Smícháme ho s moukou, vejcem, špetkou soli a postupně přiléváme mléko, aby vzniklo konzistentní těsto. Z těsta uvaříme halušky. Mezitím na olivovém oleji opražíme najemno nasekanou šalotku, přidáme rozlisovaný česnek, zalijeme smetanou a necháme prohřát. Poté přidáme najemno nastrouhanou nivu. Dochutíme solí, bílým pepřem a špetkou muškátového oříšku. Jakmile se sýr rozpustí, můžeme podávat. Pro milovníky masa je možné přidat orestované kuřecí nudličky.