Udělat si doma vlastnoručně vyrobené mýdlo není tak těžké, jak by se vám mohlo zdát. Navíc je to krásný a originální dárek, který potěší opravdu každého. A samotné odlévání mýdel je nejen voňavá práce, ale také i zábava pro naše děti. Jdete do toho s námi?
Postup při výrobě domácího mýdla:
Začneme tím, že v obchodě s výtvarnými potřebami si buďto koupíme mýdlovou hmotu (prodává se průhledná či bílá) nebo je možné použít kousky starých mýdel, co máme doma.
Mýdla či mýdlovou hmotu rozpustíme ve vodní lázni – ideální teplota k rozpouštění je 60 stupňů Celsia. Pozor! Při rozpouštění mýdla raději neodcházíme od sporáku!
Podle přání můžeme v této fázi přidat barvicí či vonné přísady (v krámcích s hobby materiálem vám jistě dobře poradí, která barva a vůně je určena pro mýdla). Přidat můžeme i sušené bylinky či květy měsíčku, levandule, heřmánku atd.
Tekutou mýdlovou hmotu o teplotě max. 60 stupňů Celsia vlijeme do vhodné formy a necháme zcela ztuhnout po dobu 10 až 30 minut. Pozn.: Forma se dá rovněž koupit, ale pro začátek nám bude stačit např. výlisek ze staré bonboniéry nebo malý plastový kelímek od jogurtu.
Nakonec již jen zcela vychladlou a ztuhlou hmotu vyklepneme z formy a naše nové mýdlo je na světě!