Meruňky pochází z tropických a subtropických oblastí střední a jihovýchodní Asie, především z Číny. V 17. století se postupně meruňky začaly pěstovat i v méně teplých oblastech Evropy a k nám se rozšířily z Itálie.
Plody meruňky jsou peckovice s oranžovým oplodím, které dozrávají většinou uprostřed léta. Nejlepší a k nám nejbližší meruňky najdeme na jižní Moravě a na jihozápadním a východním Slovensku – v nadmořské výšce do 250 m, které má průměrnou roční teplotu nad 8,5 °C. Právě na teploty je meruňka velmi citlivá a škodí ji jarní mrazíky.
Meruňky obsahují provitamin A (beta karoten), vitaminy skupiny B, vitamin C a z minerálních látek pak železo, hořčík, vápník, draslík, fosfor nebo křemík.
Meruňky posilují imunitu, zlepšují zrak, snižují hladinu krevního cholesterolu, zlepšují krevní obraz, léčí srdce a podporují krvetvorbu (pomáhají při léčbě chudokrevnosti). Dále posilují nervový systém, působí proti únavě a pomáhají při nespavosti. Co se týče účinků na náš vzhled, meruňky posilují vlasy, nehty a pokožku, chrání naši kůži při opalování a odbourávají tuky (působí proti zácpě a ve 100 g mají jen 57 kalorií).
Toto ovoce by se mělo často objevovat na jídelníčku kuřáků, protože meruňky pozitivně ovlivňují sliznici plic. Pro svůj obsah mědi a kyseliny listové jsou meruňky prospěšné pro ženy v období těhotenství. Tři meruňky denně se rovnají polovině denní dávky provitaminu A u dospělého člověka.
Mimoto mají léčivé účinky též meruňková jádra. Obsahují olej, bílkoviny, železo a vitamíny řady B. Oloupaná semena se mohou přidávat i do meruňkového džemu.
Výše zmíněné léčivé účinky ale nepřinášejí jen meruňky čerstvé. V sušených plodech jsou živiny v koncentrovanější formě, obsahují jen o něco víc kalorií. Sušené meruňky mají obzvláště pozitivní vliv na fungování našeho nervového systému.
Kvůli barvě a estetičtějšímu vzhledu se sušené meruňky síří. Je proto nutné je nejprve omýt v teplé vodě a až poté konzumovat. Anebo kupovat meruňky nesířené, v bio kvalitě.
Nejlépe je meruňky kupovat a konzumovat v sezóně, kdy nejsou vypěstované ve sklenících. Konzumují se buď v čerstvé, sušené, zavařené, v podobě marmelády, či v tekutém stavu (meruňkovice, džusy, likéry atd.) Z jídel jsou oblíbené například meruňkové knedlíky, ale hodí se také jako příloha ke grilovaným a pečeným masům.
Při vaření s meruňkami doporučujeme:
Recept na meruňkovou marmeládu z papiňáku máme ZDE
Recept na pudinkový koláč s glazovanými meruňkami je ZDE
Recept na rychlou meruňkovou zmrzlinu objevíte ZDE
Recept na meruňkovou bublaninu přinášíme ZDE
Recept na meruňkové knedlíky s meruňkovým sirupem je ZDE