Rebarbora původem pochází z Asie, z tibetské oblasti, kde ji pěstovali již před třemi tisíci lety. Do Evropy se dostala až ke konci středověku. V 18. století se začala pěstovat i na Moravě a nyní je rozšířená například ve Velké Británii.
Rebarbora obsahuje mnoho jablečné a citronové kyseliny, na druhou stranu má překvapivě málo vitaminu C. Je ale důležitým zdrojem vitaminů skupiny B (proto posiluje svaly, nervy a kosti), niacinu (jež je důležitý pro krevní oběh a energii buněk) a má hodně kyseliny pantotenové (ta prospívá zdravé pleti a našim vlasům).
Rebarbora obsahuje rovněž kyselinu listovou, která má význam pro krvetvorbu. Za zmínku stojí i vápník – nezbytný pro stavbu kostí a důležitý pro ženy v menopauze, dále pak draslík, který podporuje vylučování vody z těla. V neposlední řadě je zde také hodně vlákniny, jež pomáhá při ochablosti střev a zácpě a pomáhá odstraňovat škodliviny z těla. Z důvodu obsahu 90% vody (a tedy velmi nízké energetické hodnoty) rebarbora velmi účinná při hubnutí.
Typickou kyselou chuť dávají rebarboře ovocné kyseliny – jablečná, citronová a šťavelová. Jejich obsah se v průběhu roku mění – na jaře je ve prospěch kyseliny jablečné a v červenci stoupá obsah kyseliny šťavelové. Kvůli obsahu kyseliny šťavelové se však nedoporučuje lidem, kteří mají problémy s tvorbou ledvinových kamenů, revmatismem a dnou. Rebarbora je charakteristickou kyselou příchutí, která je způsobena velkým obsahem kyseliny citronové.
Vysoká konzumace rebarbory může totiž zánět ledvin vyvolat a přispívá ke vzniku ledvinových kamenů. Proto bychom se u pochoutek z této zeleniny měli držet pravidla: Pochutnat si, ale s mírou!
Existují dva druhy rebarbory, kdy jeden je používán ke konzumaci a druhý k výrobě léků. Kořen rebarbory se používá jako droga, listy rebarbory jsou zase jedovaté, proto jediná část, která se konzumuje, je rebarborový řapík. Ani ten však nesmí konzumovat těhotné a kojící ženy plus děti do 10 let!
I když se rebarbora řadí mezi zeleninu, je prakticky výhradně využívána jako ovoce. Rebarborové řapíky používáme v kuchyni k přípravě koláčů, buchet, džemů, pyré… Mezi nejoblíbenější recepty patří rebarborový koláč a rebarborová buchta.
Recept na rebarborový koláč naleznete ZDE
Recept na rebarborovou limonádu se nachází ZDE
Recept na dezert Panna cotta s rebarborou je ZDE
Recept na rebarborovo-jahodové chutney máme ZDE
Recept na rebarborový džem s jahodami vyzkoušejte ZDE