Medvědí česnek je vytrvalá, 15 až 30 cm vysoká bylina, jejíž listy jsou podobné konvalince. Květy jsou drobné a bílé. Medvědí česnek charakteristicky voní i chutná po česneku (trošku štiplavě, proto někomu připomíná také pažitku nebo jarní cibulku). Je to první jarní zelenina, která umí naše tělo pročistit. Dělají to tak i medvědi (odtud plyne její název) a dovedou za medvědím česnekem putovat i stovky kilometrů.
Ne medvěda, ale česnek. Ve vlhkých lesích tvoří obrovské koberce. Je rozšířen od lužních lesů až do horských smíšených lesů.
Pěstování na balkóně nebo na zahrádce je jednoduché. Můžeme využít i místo, které leží ladem anebo jej můžeme sázet přímo pod ovocný či okrasný listnatý strom (kterému na podzim opadává listí). Česneku medvědímu se bude dařit i na severní straně domu.
Hlavní obsahové látky česneku medvědího tvoří sirné sloučeniny a kyselina L-askorbová (vitamin C). Dále zde najdeme silice, vitamíny a minerální látky. Známou složkou je zde sloučenina zvaná aliin, kterého je dokonce více než v česneku klasickém (setém) a zanedbatelné nejsou ani látky snižující hladinu cukru v krvi. Obsahuje značné množství jódu a další sloučeniny, které společně vytvářejí komplex látek blahodárně působících na organismus.
Medvědí česnek se užívá jako přírodní antibiotikum, močopudný prostředek, mírné projímadlo a nebo jako prostředek pro očištění a prokrvování. Ozdravuje střevní flóru, léčí infekční průjmy, rozšiřuje cévy, snižuje krevní tlak a prohlubuje práci srdečního svalu. Pomáhá při bolesti břicha, při nadýmání, při plicních a průduškových zánětech.
Působí současně i žlučopudně, nezvyšuje riziko vzniku žlučníkových kamenů. Někomu však může naopak žlučník podráždit!
Pozor rovněž na předávkování! Může totiž vyvolávat zvracení či průjmy a dokonce i záněty ledvin.
Listy česneku medvědího umyjeme a konzumujeme v syrovém stavu (například je poklademe na chleba s máslem nebo posypeme přes vařené brambory). Rovněž z nich můžeme připravit salát, polévku nebo přílohu (postupujeme stejně jako v případě špenátu nebo kopřiv).
Z listů si můžeme vyrobit také tinkturu: Nadrobno nakrájené listy naplníme do láhve, přelijeme 40 %-ní režnou (či jinou kořalkou) a postavíme na 14 dní na slunečné a teplé místo. Poté zcedíme a používáme denně 10 až 15 kapek do vody. Tyto kapky výborně podporují paměť, zabraňují zvápenatění cév (arterioskleróze) a zbavují nás mnoha jiných těžkostí.
Recept na pesto z medvědího česneku se nachází ZDE
Recept na naši krémovou česnečku z medvědího česneku je ZDE
Recept na vajíčkový salát s medvědím česnekem máme ZDE
Recept na těstoviny s pestem z medvědího česneku naleznete ZDE