Původní vlastí pomerančů je pravděpodobně jižní Čína, Vietnam nebo severovýchodní Indie (naprosto přesně se to již vypátrat nedá). Dnes se tyto zlatavé plody nejvíce pěstují na Floridě, v Kalifornii, Austrálii, Španělsku nebo Brazílii. Odrůd pomerančovníků známe více než 200 – liší se na první pohled barvou, která může přecházet od žluté přes oranžovou až po tmavě červenou.
Kromě toho, že pomeranč obsahuje velké množství vitamínu C (chrání tedy proti chřipce a nachlazení), má také nezanedbatelný obsah vitamínů skupiny B – a to hlavně biotinu (ten přispívá ke zdravým vlasům a pokožce) a dále pak kyseliny pantotenové a kyseliny listové, jež podporuje krvetvorbu.
Pomeranče dále snižují krevní tlak, hladinu cholesterolu v krvi, dokonce i tělesnou teplotu, což oceníme zejména při nachlazení. Obsahují i pektiny, které podporují zažívání. Z dalších látek jmenujme například vápník posilující kosti a zuby, hořčík pomáhající činnosti srdce a svalů. V neposlední řadě je třeba zmínit i selen, který posiluje imunitní systém.
Pomeranče však některým lidem mohou vyvolat alergickou vyrážku, citlivým jedincům pak mohou dokonce způsobovat migrénu.
Nejčastěji se pomeranče konzumují čerstvé – buď celé plody nebo jejich pomerančová šťáva (ta je pak základem mnoha dalších nápojů s alkoholem i bez něj). Pochopitelně se pomeranče s úspěchem používají i při vaření – ať již ve studených salátech, ale i v kombinaci s drůbeží či rybami. Dají se také konzervovat, výborná je například pomerančová marmeláda nebo kandovaná pomerančová kůra.
Z pomerančových lístků se lisuje éterický olej, jehož uklidňující vůně působí blahodárně na naši nervovou soustavu. Tento olej se s úspěchem používá v aromaterapii, jelikož odstraňuje napětí, deprese, neklid a úzkosti. Současně stimuluje činnost trávicího traktu, používá se k rozpouštění žlučníkových a močových kamenů a při chřipkách podporuje potivost a zároveň snižuje horečku. Při vnitřním užití pomáhá léčit krvácivost dásní a odstraňovat zápach z úst.
V kosmetice pomerančový olej nebo pomerančová voda oživuje povadlou pleť a rozpouští tukové buňky napadené celulitidou. Masáž pomerančovým olejem má pak hřejivé účinky.
Sušená pomerančová kůra je známým a účinným prostředkem proti šatním molům, proto ji dejte do látkového sáčku a pověste do skříně. Pokud k ní rovněž přidáte levanduli a bobkový list, molů se zbavíte opravdu rychle.
Recept na domácí pomerančový džus s mrkví se nachází ZDE
Recept na pomerančový džem s koňakem se ukrývá ZDE
Recept na kuře s melounem a pomerančovou omáčkou je ZDE
Recept na kapra na grilu (s pomerančem) máme ZDE
Recept na kuře na pomerančích se nachází ZDE
Recept na pečená kuřecí prsa s citrusy naleznete ZDE
Recept na medový svařák s pomerančem máme ZDE
Recept na pomerančové kakao je ZDE
Recept na pomerančový sorbet se ukrývá ZDE
Recept na pomerančový koláč s mákem se nachází ZDE
Recept na pomerančovou pěnu se skořicí najdete ZDE
Recept na čokoládové tyčinky s kandovaným pomerančem máme ZDE
Recept na jogurtovou zmrzlinu v pomerančích naleznete ZDE
Přečtěte si náš článek, která se věnuje tomu, jak vybírat a skladovat citrusy, tedy i pomeranče. Naleznete jej ZDE