Vlašský ořech je plod ořešáku královského, jež se dožívá 100 až 300 let. Své plody začíná plodit ve věku 8 až 10 let a dorůstá do výšky okolo 20 metrů.
Vlašské ořechy jsou přímo nabité cennými látkami. Obsahují zejména rostlinné omega-3 mastné kyseliny, vitamíny E, B6, rostlinné steroly, vlákninu, polyfenoly, fosfor, zinek, draslík, hořčík, bílkoviny a vlákninu.
Někteří vědci tvrdí, že vlašské ořechy snižují riziko infarktu. Prokazatelně však snižují riziko cukrovky a rakoviny. Díky omega-3 mastným kyselinám se snižuje srážlivost krve, zlepšuje se prokrvení v cévách a snižuje se krevní tlak. Ořechy také působí blahodárně na naše nervy a mozek, zlepšují soustředění, paměť a dokonce snižují riziko vzniku Alzheimerovy nemoci. Hořčík obsažený ve vlašských oříšcích zlepšuje zubní sklovinu, srdeční činnost a snižuje cholesterol.
Slupky z mladých ořechů odpuzují komáry. Listy vlašského ořechu se sbírají v červnu, suší se a vaří se z nich čaj proti zácpě či nechutenství.
Vlašské ořechy vydrží jen krátce a rychle žluknou, a to díky tomu, že obsahují mnoho tuku. Proto se nedoporučuje skladování v teple, vlhku a na světle. Oloupané ořechy vydrží ve vzduchotěsné nádobě v chladu 4 až 6 měsíců, v mrazničce a ve skořápce vydrží na tmavém místě až 1 rok.
200 ml zahuštěného neslazeného mléka (např. Ranko COOP), 20 g másla, špetka soli, 500 g třtinového cukru (doporučujeme COOP Premium), 240 g oloupaných celých vlašských ořechů
Kondenzované mléko nalijeme do kastrůlku, přidáme máslo, sůl a cukr. Pozvolna zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Poté do karamelové omáčky vsypeme ořechy a přibližně 10 minut vaříme. Omáčka bude postupně houstnout a ořechy se začnou obalovat. Mezitím si připravíme pečicí papír nebo mřížku, na které jednotlivé obalené ořechy přendáme. Hotové ořechy necháme zcela vychladnout a poté konzumujeme.