Tipy a rady

Jak ušetřit při vaření?

Jak ušetřit při vaření?

Šetřit v domácnosti neznamená jen zavírat tekoucí kohoutky, opravit protékající toaletu či zhasínat zbytečně svítící světla. Šetřit se dá i při vaření – například tak, že místo klasického hovězího tataráku připravíme bramborový tatarský biftek. Uvidíte, že vám bude chutnat minimálně stejně tak dobře jako ten masový.

„Než počneš vařit, pomysli, co vařiti budeš, abys nedělala jídel, na která je času dosti, a jídla, která se měla dříve vařiti neb péci, nenechala na dobu pozdější; byl by oběd zkažený.“ To je jedna z rad, které mohly dívky vyslechnout na přelomu minulého století… Tuto radu konkrétně dávala Anuše Kejřová, majitelka koncesované školy kuchařské a učitelky vaření na dívčí měšťanské škole a dívčím lyceu v Hradci Králové.

Se svou troškou do mlýna však za mnou přicházela i moje značně sečtělá sousedka Milena. Často hudrovala: “Nekupuj balenou vodu, voda z vodovodu je prý v Čechách dokonce čistější a zdravější než ta balená.” Pak také doporučovala: “Vař konečně v té mikrovlnce! Uspoří ti to čas, energii a zachováš nutriční hodnotu potravin. Také při vaření nepotřebuješ tolik tuku a to je výborné při těch tvých neustálých dietách.”

Sousedka Milena mne také zásobovala nejrůznějšími „šetřícími“ recepty. Manžel Ota její snahu i výsledná jídla vždy chválil, až jednou se jako milovník masa pořádně naštval. Milena totiž připravila falešný tatarák z brambor. Použila všechny ingredience jako na přípravu tatarského bifteku, jen maso nahradila vařenými a nastrouhanými brambory. Ota si nejdříve docela pochvaloval, ale když zjistil, co jí, hulákal na svoji drahou polovičku: „A to mi chceš říct, že mám brambory namazaný na chlebu?“

My vám nyní recept na tento výborný tatarák přinášíme…

Bramborový tatarský biftek

6 středně velkých brambor, 1 cibule, 1 jarní cibulka, 5 stroužků česneku, 2 lžíce olivového oleje, 5 lžic kečupu,1 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce worcesteru, 1 lžíce dijonské hořčice, 1/2 lžičky kari, sůl, mletý černý pepř, špetka chilli, trochu mleté sladké papriky

Brambory uvaříme ve slupce, slijeme a vychladlé oloupeme a nastrouháme. Obě cibule očistíme a nadrobno nakrájíme, stroužky česneku zbavíme slupky a posekáme rovněž nadrobno. Cibuli i česnek přidáme k nastrouhaným bramborům. Zakápneme olivovým olejem, přidáme kečup, sójovou omáčku, worcester, hořčici a kari. Podle chuti osolíme, opepříme a přidáme chilli s mletou sladkou paprikou. Společně všechny suroviny spojíme a dáme vychladit na hodinu do ledničky. Mezitím si opečeme topinky (na oleji) a tatarák na ně mažeme a podáváme.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB