V následujícím textu si uvedeme obecné zásady pro hubnutí – co bychom měli dělat, co naopak ne a proč?
Obecně jde o jistě chvályhodný krok, zvlášť pokud máte už dlouhá léta pocit, že obezita je vaším údělem. Větší problém populace tkví však v nesprávně rozděleném přísunu kalorií během dne než v celkovém nadbytku. Základem úspěchu je rozdělit přísun potřebných kalorií během dne – třeba takto: snídaně 40 % kalorií, oběd 40 %, svačinka 10 % a večeře 10 % kalorií.
Jde o to, dodávat tělu potřebnou energii v předstihu, nejíst, až když máte velký hlad. Potřebného rozdělení dosáhnete snadno, budete-li opravdu vydatně snídat a zapomenete na teplé večeře coby hlavní jídlo. Bez této úpravy stravovacích návyků bude váš boj s nadváhou opravdu věčný a věčně neúspěšný.
Pokud vám někdo radí, že byste měli ze svého jídelníčku zcela vyřadit tuky a sacharidy, jde o skutečný nesmysl. Tuky i sacharidy jsou pro život nezbytné!
Mnohé odborné prameny doporučují ideální poměr bílkovin – tuků – sacharidů cca 10–20 %; 20–30 %; 40–50 % v závislosti na fyzické aktivitě.
Žádný doktor dietolog vám přísnou redukční dietu nenařídí, pokud není vaše zdraví v ohrožení jinými vážnějšími zdravotními komplikacemi. Přísné redukční diety vedou pouze ke krátkodobému snížení hmotnosti. Trvalá změna stravovacích návyků je tou nejlepší dietou, i když její pomalé účinky první rok třeba ani nezaznamenáte. Na redukčních dietách je však pravdivá jedna věc – jezte více zeleniny. Zvykněte si zeleninu používat místo jiných nevhodných potravin – na chleba místo salámu, k masu místo hranolek, do polévky místo těstovin…