Tipy a rady

Domácí limonády

Čím se tak v horkém dni osvěžit? Jestliže chceme něco neotřelého a dětem přístupného, letos více než dřív frčí domácí limonády.

Řeč není jen o obyčejné citronádě či přeslazené malinovce. Máme na mysli mnohem rafinovanější a vytříbenější chuťovky. Abyste se náhodou nebáli, že přijdete i o nějaké to ostřejší povyražení, přidáme vám i jednu lehce alkoholickou, přesto velice osvěžující verzi. Tak nastartujte ledovače, hurá létu vstříc!

Šípkový ledový čaj s grepem a malinami

Kombinace nejen prudce moderní, ale také nadupaná vitamínem C! Na 1,5 l si připravte:

  • Šípkový čaj – 2 sáčky nebo 2 lžíce sušených šípků
  • 300 g mražených malin
  • 50 g čerstvých malin
  • 1 větší grep
  • 2 lžíce krupicového cukru (3 pokud máte raději sladší)
  • 1,25 litru vody
  • led a mátu na ozdobu

Čaj zalijte horkou vodou a nechte alespoň 10 minut louhovat. Poté vyndejte šípky, přidejte mražené maliny a šťávu z polovinu grepu. Druhou půlku grepu nakrájejte na plátky. Nápoj oslaďte, dobře promíchejte a dejte chladit na několik hodin do lednice. Poté můžete scedit, pokud nechcete mít v pití semínka z malin. Do džbánu dejte plátky grepu, čerstvé maliny, led a mátu a vše zalijte vychlazeným čajem.

Borůvková limonáda s limetkou a bazalkou

Na borůvkovou limonádu málokdy někde narazíte, budete tedy za hvězdu, pokud ji na příští akci vyšvihnete, navíc v téhle dokonale ladící verzi se svěží limetkou a voňavou bazalkou. Na 1,5 l (možná ale udělejte rovnou dvojnásobek) si nachystejte:

  • 1 hrnek čerstvých borůvek (nejlepší jsou lesní, ne kanadské, ty totiž nemají většinou tolik chuti, proto pokud nemáte čerstvé, použijte klidně lesní mražené)
  • 1 lžíci třtinového cukru
  • 1 menší limetku
  • malou hrst čerstvé bazalky (+ pár lístků na ozdobu)
  • ½ hrnku vařící vody
  • 1,5 litru studené vody
  • led

Nejprve rozmixujte borůvky dohladka. Pokud chcete mít limonádu úplně jemnou, propasírujte je přes sítko. Přidejte cukr, šťávu z limetky, bazalku a vše zalijte ½ hrnkem horké vody, společně ještě jednou promixujte. Nechte společně proležet v lednici alespoň 2 hodiny, ideálně však přes noc. Do džbánu pak dejte led, pár lístků bazalky, případně i pár koleček limetky, vlijte borůvkovou směs a zalijte studenou vodou.

Grepový ice s proseccem a rozmarýnem

Tato adult verze je to pravé především v parných dnech k bazénu či na narozeninové party. Na 1,5 litru si nachystejte:

  • ledovou tříšť
  • 0,5 l prosecca
  • ¾ l tonicu (doporučujeme bez cukru)
  • ¼ l grepového džusu
  • 1 velký grep
  • pár snítek čerstvého rozmarýnu, plátky grepu na ozdobu

Džbán naplňte z poloviny ledovou tříští a dovnitř vhoďte půlku grepu rozkrájeného na kostičky a pár snítek rozmarýnu. Z druhé poloviny grepu vymačkejte šťávu a vlijte do džbánu spolu s džusem. Nakonec vše zalijte tonikem a proseccem. Rozlévejte do sklenic, které ozdobíte plátkem grepu a snítkou rozmarýnu.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB