1 kg jehněčího masa (kýta nebo ramínko), 1 kg brambor, 500 g mrkve, 1 cibule, 3 stroužky česneku, řepkový olej, snítky čerstvého rozmarýnu a tymiánu, sůl, pepř, jarní bylinky do salátu
Jehněčí maso očistíme a zbavíme přebytečného tuku a blan. Ze všech stran dobře osolíme a opepříme, promažeme olejem. Do masa se snažíme vmasírovat i čerstvý rozmarýn a tymián. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 1,5 – 2 hodiny, dokud nebude maso měkké a propečené. Během pečení podléváme výpekem, případně dolíváme vodou nebo vývarem.
Na salát: Brambory a mrkev oloupeme a nakrájíme na stejně velké kostičky. Vaříme v osolené vodě do měkka. Cibuli a česnek nakrájíme na drobné kousky a krátce osmahneme na rozpáleném oleji. Vařené brambory a mrkev smícháme s cibulí a česnekem. Dochutíme solí, pepřem a bylinkami (petržel, pažitka, kopr) podle chuti.
200 g mladých kopřiv, 1 cibule, 2 brambory, 1 mrkev, 1 petržel, 2 stroužky česneku, 1 vrchovatá lžička másla, 1 lžíce rostlinného oleje, 1 lžíce hladké mouky, 1 litr zeleninového vývaru, 100 ml smetany na vaření, sůl a pepř podle chuti, čerstvý kopr nebo petržel na ozdobu
Kopřivy zbavíme hrubých nečistot a opláchneme je pod tekoucí vodou. Odstraníme tvrdé stonky a ponecháme si pouze listy. Spaříme je vroucí vodou, přecedíme a vymačkáme přebytečnou tekutinu, poté kopřivy nakrájíme nahrubo. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem, osmahneme na něm najemno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme oloupanou a najemno nastrouhanou kořenovou zeleninu. Přidáme spařené a vymačkané kopřivy a brambory nakrájené na menší kostičky a společně krátce orestujeme. Směs zalijeme zeleninovým vývarem a přivedeme k varu. Vaříme na mírném plamenu asi 20 minut do změknutí zeleniny. Na závěr zjemníme smetanou. Polévku podáváme posypanou nasekaným čerstvým koprem nebo petrželí.
500 g hladké mouky, 150 g másla, 150 g krystalového cukru, 3 vejce velikosti M, 250 g tučného měkkého tvarohu v kostce, 1 kypřicí prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 1 lžička citronové kůry, 100 g rozinek namočených přes noc v rumu, mandle na ozdobu
Máslo o pokojové teplotě utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Postupně přidáme vajíčka, abychom vypracovali konzistentní hmotu. Ke směsi vmícháme tvaroh a citronovou kůru, na závěr postupně přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vypracujeme pevné, ale ne tuhé těsto. Ke konci přidáme zcezené a okapané rozinky (pokud vám vadí větší kusy, můžete rozinky pokrájet). Těsto ručně vytvarujeme do tvaru bochánku. Potřeme ho rozšlehaným vejcem a ozdobíme plátky nebo půlkami loupaných mandlí. Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem v troubě vyhřáté na 170 º C asi 45 minut podle velikosti bochánku. Propečení těsta vyzkoušíme špejlí zapíchnutou do středu bochánku. Pokud po vyjmutí neulpívá na špejli těsto, máme upečeno!
6 starších rohlíků nebo stejné množství lehce okoralé veky, asi 200 ml vlažného mléka, 2 lžíce másla, 300 g anglické slaniny nebo uzeného masa, 6 vajec, hrst mladých kopřiv, hrst jarních bylinek (petržel, pažitka), špetka muškátového oříšku, sůl, pepř
Pečivo nakrájíme na drobnější kostičky a polijeme mlékem. Necháme vsáknout. Zlehka vymačkáme přebytečnou tekutinu. Mezitím oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme pevný sníh. Žloutky přidáme k nasáknutému pečivu. Na pánvi opražíme slaninu nebo uzené maso nakrájené na kostičky. Přidáme kopřivy, které jsme očistili a pokrájeli na menší kousky a poté spařili vroucí vodou. Společně krátce podusíme a přidáme k pečivu a žloutkům. Osolíme, opepříme, rozvoníme trochou muškátového oříšku, přidáme nasekané čerstvé bylinky. Dobře promícháme. Na závěr opatrně vmícháme vyšlehaný sníh z bílků. Směs opatrně přendáme do pekáčku, který jsme vymazali máslem. Urovnáme, aby se nádivka rovnoměrně propekla. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 º C zhruba půl hodiny (dozlatova). TIP: tuto nádivku můžete použít i pro plnění pečeného kuřete.