Smetanu zahřejeme, měly by se v ní tvořit bublinky, ale nesmí se vařit. Sejmeme z plotýnky a vsypeme do ní na kousky nasekanou čokoládu. Po zhruba 5 minutách se čokoláda rozpustí. Pak směs metličkou vyšleháme.
Čokoládová poleva ze smetany je lesklá, hustá a hladká. Dobře se nanáší, skvěle vypadá a při krájení se neláme. Hodí se na dorty, moučníky i cukroví.
Čokoládu nalámanou na menší kousky rozpustíme ve vodní lázni. Postupně za stálého míchání přidáváme tuk. Hotovou směs necháme zchladnout na správnou teplotu a konzistenci.
Čokoládová poleva z rostlinného tuku dobře tuhne a krásně se leskne. Je ideální na cukroví a moučníky.
Ve vodní lázni rozpustíme tuk. Zvlášť smícháme kakalo s cukrem a solamylem a přisypeme do tuku. Za stálého míchání zahříváme (nevaříme!) a postupně přidáváme mléko, aby vznikla hladká a lesklá poleva.
Čokoládová poleva z kakaa se snadno nanáší a rychle tuhne. Je vhodná na potahování dortů, moučníků nebo na zdobení cukroví. Může se také nalít do formiček a nechat ztuhnout.
Ve vodní lázni pomalu za stálého míchání rozehřejeme čokoládu, pozor, aby se voda nezačala vařit! Pak do ní přidáme máslo a ručně mícháme tak dlouho, až se vytvoří hladká a vláčná poleva. Nebo nejprve necháme ve vodní lázni rozpustit máslo a do něj rychle vmícháme nastrouhanou čokoládu.
Čokoládová poleva z másla je voňavá a vláčná, ale hůře tuhne. Je skvělá na dezerty či poháry.