Prorostlá krkovička, klobásky nebo lehčí kuřecí steak, to je vaše? No jistě, tyto lahůdky nechybí na žádné pořádné opékací hostině, nicméně nebojte se to lehce okořenit a sáhněte i po netradičnějších masech, vnitřnostech nebo si klasiku připravte na trochu jiný způsob.
Nejste zrovna milovníky vnitřností a zdá se vám jejich příprava na grilu lehce podivná? Neohrnujte nos, dokud jste nezkusili. Tato pochoutka pochází z Jeruzaléma a jde o jednu z typických pouličních delikates. Výsledný pokrm je jemný a neskutečně lahodný, tudíž by byla opravdu škoda jej nezkusit! Navíc vnitřnosti obsahují velké množství železa, všechny vitamíny řady B, a dokonce také minimum tuku. Takže jen vesele do nich. Připravte si:
Játra i srdíčka pokrájíme na stejně velké kusy, vhodíme do uzavíratelné nádoby. Zalijeme olejem a šťávou z limetky. Smícháme sůl, pepř a koření a přidáme do misky, vše důkladně promícháme. Přikryjeme a necháme alespoň hodinu odpočívat a marinovat. Poté pořádně rozžhavte gril a zprudka vnitřnosti opečte, ale opatrně, pouze krátce, aby ztmavly, ale místy a především uvnitř zůstaly zlehka dorůžova. Jen tak si zachovají svoji šťavnatost, jinak by mohly rychle ztvrdnout. Podávejte s měsíčkem limety na zakápnutí a s hrubozrnnou solí na dochucení, případně s opečeným chlebem.
Máte chuť na pořádný kus steaku? Dodejte mu říz a přichystejte výbornou hořčičnou marinádu. Garantujeme vám, že tento kousek vepřového při konzumaci nepotřebuje ani kapku žádné další dochucovací omáčky. Nachystejte si:
V uzavíratelné nádobě smícháme oba druhy hořčice a med. Přidáme prolisovaný česnek, koření, sójovou omáčku a ocet. Nakonec dochutíme trochou mořské soli a čerstvým pepřem. Do hotové marinády naložíme maso, směs do něj důkladně vmasírujeme a necháme v lednici ideálně přes noc. Poté pečeme na rozpáleném grilu alespoň 5 minut z každé strany dozlatova. Podáváme s lehkým salátkem nebo pečivem.
Neholdujete masitým pokrmům, ale stejně si na grilovaných pochoutkách rádi smlsnete? Vláčné a voňavé sýry jsou jistě základ, ale grilovaná zelenina dodá vždy ten správný šmak. Určitě vyzkoušejte následující recept, je vhodný jako příloha i jako samostatné lehčí jídlo.
Nejprve si připravte marinádu. V míse smíchejte olej, balsamico a sójovou omáčku. Přidejte nadrobno nakrájená sušená rajčata, prolisovaný česnek a nasekanou mátu. Dochuťte medem, troškou soli a pepřem. Nechte v lednici rozležet. Mezitím lilek nakrájejte na silnější plátky nebo kolečka (cca 1 cm). Pokapejte troškou oleje a opečte dozlatova na grilu. Ihned po sejmutí potřete z obou stran marinádou a podávejte. Ideálně s česnekovým dipem a opečenou bagetkou.
A čím všechny ty opékané lahůdky spláchnout? Nebyla by to pořádná gril párty bez vychlazených letních koktejlů. Takovým mojitem nikdy nic nezkazíte, ale když už jsme se obuli do netradičních pochoutek, nenecháme se u nápojů zahanbit. Nechte se inspirovat našimi míchanými oblíbenci.
Tento drink vás zvedne ze židlí. Lahodná chuť bílého rumu se štiplavým podtónem chilli papričky, vše doplněno kapkou limetky. Naprostá chuťová bomba! Na jeden drink potřebujeme:
Do menší sklenice vložíme kostku ledu, vlijeme bílý rum a smícháme s colou. Zakápneme limetkovou šťávou. Do sklenice vložíme na ozdobu papričku a kus limetky, který posypeme chilli práškem.
Nejen že krásně vypadá, ale především naprosto báječně chutná. Sladký, ale přesto velice osvěžující koktejl bude hrát prim především u dámského osazenstva.
Do šejkru vložte led a přilijte džus, gin i bezinkovou šťávu. Zakápněte limetkovou šťávou a důkladně promíchejte. Připravte si koktejlovou sklenici, do té vhoďte kostku ledu, pár malin a na hranu zapíchněte kus limetky. Vlijte připravený koktejl a podávejte s malým koktejlovým brčkem.
Samozřejmě nesmíme zapomenout připravit ani nějaký nealko nápoj, ať už pro řidiče nebo dětské návštěvníky. Zkuste třeba lahodný mix bublinek, zázvoru a grepu.
Nachystejte si:
Do šejkru s ledem vlijeme džus, citronovou a grepovou šťávu a důkladně promícháme. Připravíme si vysokou sklenici, do které na kousky nakrájíme zázvor a vhodíme pár koleček citronu a pár kostek ledu. Nalijeme směs ze šejkru a doplníme nealko šampaňským. Podáváme s brčkem.