Tipy a rady

Když se řekne bowle

Když se řekne bowle

Lidé požívající (ať už v míře rozumné či nerozumné) alkoholické nápoje se povětšinou dělí na pivaře, milovníky vína či konzumenty lihovin. Nesmíme ale zapomínat na ještě jednu skupinu. Tu tvoří milovníci různých speciálních míchaných nápojů, bowlí a podobných laskomin.

Do této skupiny patří i Mgr. Pavel Vošahlík. Protože se přípravě bowlí věnuje už od mládí, nemohli jsme pro rozhovor na toto téma zvolit vhodnějšího odborníka.

Co si vůbec máme pod pojmem “bowle” představit?

Zjednodušeně řečeno – je to vlastně aromatizované víno, i když lze připravit i bowli bez jakéhokoli alkoholu. Pokud bych se měl vyjádřit definicí, pak bowle je chlazený osvěžující nápoj připravený ze směsi ovoce, cukru (případně cukrového sirupu), vína, sektu, někdy s přídavkem likéru, destilátu a sodové vody.

Proč se říká, že bowle je něco mezi jídlem a nápojem?

Protože v ní plavou kousky ovoce, takže se nedá pít. I když se jedná převážně o tekutinu, bowli konzumujeme zásadně lžičkou.

Jak se tento “nápoj – nenápoj” vlastně připravuje?

Do bowlové nádoby dáme pokud možno čerstvé ovoce. Samozřejmě můžeme přidat i kompot, neboť všechny exotické druhy nemusíme mít v čerstvém stavu vždy po ruce. Ovoce přesypeme hrubým cukrem nebo zalijeme cukrovým sirupem, můžeme přidat i koření. Pak zalijeme vínem tak, aby všechno ovoce bylo potopené. Vše dáme na několik hodin proležet do chladného prostředí. Teprve potom – pokud chceme zdůraznit nebo naopak zjemnit chuť – případně doléváme likér.

Co se tedy do bowle obvykle nedává?

Já myslím, že pokud se dodrží postup, fantaziím se meze nekladou. Nikdy ale do bowle nedávejte moučkový cukr. Ten by ji zkalil. Nejlepší je cukr krystalový.

A ovoce opravdu jakékoli?

Pochopitelně, že by ovocné kombinace měly spolu ladit. Můžeme připravovat také bowle jednodruhové: Lahodné jsou jahody, broskve, maliny, ostružiny – samozřejmě meloun – ale také třeba pomeranče, mandarinky, borůvky, ananas nebo švestky… Aby ovoce dobře nasáklo alkoholem, krájíme ho na malé kousky. Ty se také lépe nabírají na malou dezertní lžičku.

Podává se bowle v nějaké speciální nádobě?

Jistě. My už v té speciální nádobě, která se nazývá “bowlová terina” bowli připravujeme. Je to hluboká polokulovitá skleněná nádoba s poklicí, v níž je otvor na naběračku. Ta by měla být rovněž skleněná. Pokud terinu nemáme, podáváme bowli třeba ve skleněném džbánu, nebo v jakékoli nádobě z čirého skla, které dovolí obdivovat pestrobarevný obsah.

Předpokládám, že podáváme bowli vychlazenou…

Bowle má mít teplotu bílého vína, měla by být tedy vychlazená asi na 10°C.

Můžete nám prozradit, jaká je vaše oblíbená bowle?

Chutě se mění podle druhu společnosti, roční doby, nálady a podobně. Pravda je, že když jsem sám, nejraději si připravím bowli Martini: pomeranče a cukr zaliji maraschinem, curacaem, vychladím a doliji sektem.

Promiňte, jak chutná maraschino?

Maraschino? To je italský likér vyráběný z višní. Pokud ho nemáte, můžete jej nahradit třeba griotkou.

Nevím, jestli popřát “dobrou chuť” anebo “na zdraví”?!

Můžete klidně obojí: chuť bowle je totiž opravdu dobrá, a spousta ingrediencí poslouží i pro zdraví!

Vánoční bowle

Oloupeme 1 citrón, 3 pomeranče a rozkrájíme je na plátky. Dáme do teriny, přidáme 200g pískového cukru, 50 rozinek, kandovanou citrónovou a pomerančovou kůru. Zalijeme 1 dl curacaa a 1/2 litrem bílého vína. Rozmícháme a dobře vychladíme. Potom přilejeme asi 7 dl bílého vína spolu se sodovkou (ředíme dle chuti) nebo láhev sektu.
vánoční bowle

Pomerančová bowle

Tři vyzrálé (nejlépe červené) pomeranče nakrájené na plátky, 100 g krystalového cukru, 1 litr sektu, 1 cl curacaa.

Pomeranče oloupeme a nakrájíme na plátky. Vložíme do teriny, zasypeme cukrem, zalijeme curacaem a necháme důkladně vychladit. Poté dolijeme sektem, ochutnáme a případně přisladíme, nebo přidáme ještě trochu likéru.
ovocná bowle

Ananasová bowle

Šťáva ze šesti pomerančů a šesti citrónů, litr ananasové šťávy, vinná sklenka rumu, bílé víno nebo sekt.

Šťáva z citrusů, ananasový džus a rum se dá po promíchání do mrazničky zmrznout na kus ledu. Potom se přemístí do teriny s ovocem, ve kterém by neměl chybět ananas. Poté se dolije vínem nebo sektem.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB